– Effekten av flyktningstrømmen vil vi først se om noen år når de kan søke om permanent opphold, sier avdelingsdirektør i UDI, Karl Erik Sjøholt, til NTB. Foto: UDI
– Effekten av flyktningstrømmen vil vi først se om noen år når de kan søke om permanent opphold, sier avdelingsdirektør i UDI, Karl Erik Sjøholt, til NTB. Foto: UDIUDI
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Over 18.000 fikk permanent opphold i fjor

Totalt 18.431 personer fikk i 2015 permanent oppholdstillatelse i Norge, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Tabellen som er publisert på UDIs nettsider lørdag, viser hvilket statsborgerskap personene har, og hvor stor andel av dem som søkte som fikk innvilget søknaden sin.

For å kunne søke om permanent oppholdstillatelse i Norge, må du blant annet ha hatt oppholdstillatelse i Norge i minst tre år.

– Dette er da tall på flyktninger som har vært i Norge i flere år. Derfor er ikke disse tallene unormale, fordi den store strømmen med asylsøkere ikke har utslag på disse tallene. Effekten av flyktningstrømmen vil vi først se om noen år når de kan søke om permanent opphold, sier avdelingsdirektør i UDI, Karl Erik Sjøholt, til NTB.

De fleste av dem som fikk permanent oppholdstillatelse i Norge i fjor, kom fra Somalia. Totalt 3.087 somaliere fikk opphold i 2015. Deretter følger Eritrea med totalt 2.406 personer, mens 1.141 personer kom fra Afghanistan.

– Dette er ikke uvanlig store tall, men de varierer veldig fra år til år, sier Sjøholt.

Totalt 354 syriske flyktninger fikk permanent oppholdstillatelse i Norge i fjor.

Med permanent oppholdstillatelse kan du oppholde deg og arbeide i Norge på ubestemt tid. Du har også ekstra vern mot å bli utvist.

Regjeringen har foreslått å øke botidskravet for å få permanent opphold fra tre til fem år.

(©NTB)