Aps byrådsleder i Oslo Raymond Johansen vil ha flere kjente navn på listene for å øke engasjementet om valg. Hvorfor stemte da Ap mot å endre valgloven for å gi velgerne mer innflytelse, spør kritikerne. Arkivfoto
Aps byrådsleder i Oslo Raymond Johansen vil ha flere kjente navn på listene for å øke engasjementet om valg. Hvorfor stemte da Ap mot å endre valgloven for å gi velgerne mer innflytelse, spør kritikerne. Arkivfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kritiserer utspill om åpnere nominasjoner

Mandag tok byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til orde for mer åpne nominasjonsprosesser i norsk politikk. De politiske motstanderne ber ham starte i eget parti.

Johansen mener mer åpenhet vil styrke den demokratiske legitimiteten. Han synes nominasjonsprosessene er for lukket og handler for mye om politisk spill. Fra Høyre og Venstre får byrådslederen beskjed om å snakke for seg selv, skriver Dagsavisen.

– Du kan på en måte blåse i folk og velgere hvis du greier å overbevise nok lokallag og noen fraksjoner, slik at du blir nominert. Det blir mer et spill. Det blir så introvert, sier Johansen.

Vil åpne prosessene

– Det er folk som stiller høyt oppe på listene som ingen har hørt om, sier Johansen. Byrådslederen mener nominasjonsprosessene må åpnes opp for å øke den demokratiske legitimiteten, men han vedgår at han ikke vet hvordan.

– Det må være en kamp. Det må være der ute blant folk. Blant annet er det fylker i Ap som har rådgivende uravstemning blant medlemmene.

Johansen trekker fram byrådskollega Geir Lippestad som eksempel på en kjent profil som har gitt seg i kast med politikken.

– Tenk å få flere av denne typer profiler inn på stortingslistene også. Folk som kan sette dagsorden. Han har oppnådd noe, vært tydelig ideologisk, interessant, spennende. Folk lytter til hva han har å si.

– Ap er minst åpen

– Johansen gir en bedre beskrivelse av nominasjonsprosessen i Ap enn i Høyre, sier leder av Oslo Høyre, Nikolai Astrup. Han får følge av Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Det som er påfallende er at det er Ap, sammen med Frp, som har den strammeste partikulturen og den minst åpne partiorganisasjonen, sier hun. I lys av Johansens utspill lurer begge på hvorfor Ap stemte imot endringer i valgloven som skulle gi velgerne mer innflytelse og en reell mulighet til å kumulere kandidater.

– Når de stemmer imot, sier det meg at Ap liker å ha kontroll, sier Astrup. Han har heller ikke sans for Johansens forslag om å få flere kjendiser inn på valglistene.

– Målet må være å ha en bredde i rekrutteringen ved at man slipper til mennesker som har mye å bidra med, men som ikke har gått gradene i partipolitikken. Uavhengig av om vedkommende er kjent eller ikke.