Utøya-naboer splittet i synet på minnesmerke

Politikk. En gruppe beboere ved Utøya reagerer sterkt på at Utstranda Velforening uttaler seg på vegne av dem i debatten om hvor et minnesmerke etter 22. juli skal være.
Fra befaring med Statsbygg og naboer som vurderte om Utøyakaia kan egne seg for et lavmælt og verdig nasjonalt minnested. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I et innlegg i  Aftenposten , undertegnet 17 Utøya-naboer, skriver de at synet på et minnesmerke er delt blant naboene. De 17 støtter det siste forslaget fra Statsbygg om minnesmerke på Utøyakaia.

– Det tidligere vedtatte minnestedet på Sørbråten møtte motstand i nabolaget, men forslaget som nå foreligger, synes å ha støtte blant mange av oss, skriver de og takker Statsbygg og samarbeidspartnerne i arbeidsgruppen for en god prosess.

Ikke rettssak

De reagerer kraftig på at uttalelser fra formann Maria Holtane-Berge i Utstranda Vel og advokat Harald Stabell, som representerer foreningen.

– På NRK Dagsrevyen 13. juni tillot Maria Holtane-Berge og advokat Harald Stabell seg å si på vegne av «naboene» at vi vurderer rettssak mot staten hvis minnestedet blir vedtatt lagt til Utøya-kaia. Det vurderer vi som undertegner dette innlegget ikke! De som ønsker en rettssak, bes nå om å stå fram med sitt syn og ikke skyve et helt nabolag foran seg i denne saken, skriver naboene.

I et intervju med  Aftenposten sier Even Frogh, en av naboene bak innlegget, at de har håpet at ting skal roe seg uten at de må skape splid i bygda.

– Vi vil ikke bli oppfattet som sutrete naboer, for det er vi ikke, sier Frogh.

Før sommeren

Holtane-Berge er ikke glad for kritikken.

– Jeg syns det er fryktelig trist at noen naboer velger å skrive et brev til pressen, fremfor å snakke direkte med oss, sier hun.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) vil før sommeren peke ut hvor Utøya-minnesmerket skal legges, og det står mellom Sørbråten og Utøykaia. Velforeningen vil imidlertid ha en utredning av deres ønske om at et minnesmerke skal legges på Utsikten.

– Over 90 prosent av medlemmene stemte for at vi ønsker utredning av Utsikten-alternativet, sier Holtane-Berge.

(©NTB)

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.