Vil at Stortinget skal gjøre som kommunene

Politikk. Innbyggerinitiativ på Stortinget? Ja, det mener Rødt vi bør ha. De ser til kommunene og Danmark når de vil utvide det nasjonale demokratiet.
Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, vil at Stortinget skal gjøre som kommunene og åpne opp for innbyggerinitiativ. Foto: Tone Holmquist

Hva er den neste store stemmerettsreformen? Stortinget inviterte til debatt på Arendalsuka i anledning stemmerettsjubileet. Det er altså 100 år siden også fattigfolk og de som mottok økonomisk støtte fra fattigkassa også fikk stemmerett. Siden har vi hatt flere reformer som har gått på alder. Stemmerettsalderen har gått fra 25 år, og ned til 18 år. Nå diskuterer vi om 16-åringer skal få stemmerett, og vi har hatt flere forsøk med det ved tidligere kommunevalg. Forsøkene viser at 16-åringene stemmer nokså likt som resten av befolkningen. I dag er Høyre, KrF, Frp og Senterpartiet imot å gi 16-åringene stemmerett. Begrunnelsen er blant annet at stemmerettsalderen bør følge myndighetsalderen, og at valgbarhetsalder og stemmerettsalder bør samsvare. Venstre, Ap, Rødt, MDG og SV går inn for 16-års stemmerettsalder.

Les også: Om stemmerettsjubileet i Kommunal Rapport

Lese mer?

Jeg er abonnent

Jeg er ikke abonnent

Bli abonnent

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!