Nyheter
Bærum makter presset - foreløpig
Det går mange flyttelass til Bærum hvert år. Men ikke flere enn kommunen tåler, for også en del flytter ut. Til sammen øker innbyggertallet i den rike Akershus-kommunen med rundt 1.000 i året.
- Dette er ikke nytt. Vi er en attraktiv kommune og vil alltid være det. Men dette er vi vant til å håndtere, sier Bærums ordfører Odd Reinsfelt til Kommunal Rapport.
Han mener kommunen skal greie å dekke behovet på rundt 500 nye boliger per år. Fornebu er en del av redningen.
Likevel vil redningsplanken på Fornebu gi planleggerne grå hår. Utbyggingen krever voldsom satsing på skoler og barnehager. Og de eldre skal også ha sitt.
Det hviskes allerede om statlig drahjelp.
Tenker 20 år framover
På 40 år er folketallet nesten fordoblet i Bærum, og er nå snaut 100.000.
Problemet i Bærum er tomter, og fortetningen er voldsom. Kun heldige villaeiere med gedigne hager kan slå mynt på pengesterke nybyggere.
På grunn av tomtemangelen og tilveksten av folk, arbeider Bærum intenst med å berede nye boligområder, og de siste tiårene er det skapt «forsteder» som Rykkinn, Kolsås og Bærums Verk. Her finnes en blanding, av blokker, rekkehus og nye og gamle villaer.
- Det bygges ikke lenger i inneklemte områder. Vi er nødt til å se utover, sier Reinsfelt, og har områdene på Fornebu og ved Skui i kikkerten.
- Vi har skaffet 3-400 tomter per år. Målet er rundt 500 i året. Når Fornebu legges ned så klarer vi det, mener ordføreren.
- Uten Fornebu og Skui hadde det vært stopp i utbyggingen. Men med disse mulighetene kan vi tenke 20 år framover. Et lengre perspektiv trenger vi ikke. Men kommende generasjoner vil diskutere markagrensen, sier han.
- På ti år må vi se for oss en vekst på 5-6.000 nye boliger. Det skal vi klare.
Staten må hjelpe til
- Det vi står foran på Fornebu, er en oppgave vi trenger hjelp til å løse. På en eller annen måte må staten inn. Enten med spesielle låneordninger eller på annen måte. For det blir for kostbart, selv for en kommune som Bærum, sier rådmann Arne Waller.
Den geografiske rammen er nærmest sprengt. De nye boligområdene og folkeveksten krever nye skoler og barnehager. Og skal det fortsatt være godt å bli gammel i Bærum, må eldreomsorgen prioriteres kraftig.
- Dette er et puslespill. Vi sliter som alle andre. Men jeg tror at det aller største presset i framtida vil være eldreomsorgen. Der ligger de største utfordringene både når det gjelder tilbudet og arbeidskraft, mener Waller.