Nyheter

Brua som krympet Nordmøre

AURE: Storm med orkan i kastene var rammen rundt bruåpningen ved Imarsund. Det kunne vel passe bra, etter årelang kamp for fastlandsforbindelse med kommunesammenslåing som brekkstang.

Publisert Sist oppdatert

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete rister seg gjennom 10 minutters turbulens, før flyet tar bakken på Kvernberget flyplass i Kristiansund. Stormen pisker regnet gjennom klærne på den korte turen fra flykroppen til sikkerhet i terminalbygget.

Men samferdselsministeren skal ikke til Kristiansund. Hun skal videre ut til nye Aure kommune for å åpne bru. Fra Kristiansund må hun med ferje, for den nye fastlandsforbindelsen til Aure går nordover mot Trondheim.

Ferja ved Seivika kan ikke gå ut. Det blåser for mye. Bruåpningen blir utsatt. Samferdselsministeren må vente. Det må også ordførere fra alle Nordmørs-kommunene som har vært med på å finansiere Imarsundforbindelsen. Fylkestingspolitikerne har også vært med på spleiselaget. Alle blir sittende i kafeteriaen på ferja og spise svele og drikke kaffe, mens TV-journalistene filmer og melder hjem om utsettelsen.

Så roer været seg endelig, og ferja beveger seg utover. Bølgene gynger båten, noe smeller på dekk, båten sakker farten og kommer til slutt til kai på Tømmervåg.

Skolebarn med lue og flagg og et forfrossent korps slår an takten ved traileren som tjener som leskur og talerstol. Mange er møtt fram for å høre taler, se snorklipping og kanskje prøvekjøre brua.

- Kjære alle sammen. Gratulerer med dagen, sier Liv Signe Navarsete (Sp), når hun endelig får ordet.

- Dette er en stor dag, sier Aure-ordfører Hans Lauritzen (Ap). - Nå er sammenslåingen av Aure og Tustna fullbyrdet.

Ferja Haram tuter for siste gang og drar fra kai, til oppdrag ved andre bruløse strekninger.

- Ha det, roper skoleungene.

Fra Erna-epoken

En invitert gjest er ikke her i dag. Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg er opptatt på annet hold. Kanskje hadde folk fortsatt tatt ferje, hvis ikke Solberg sårt hadde trengt noen sammenslåingsseiere i sin periode som statsråd? I hvert fall benyttet bruentusiastene på Nordmøre anledningen til å toppe finansieringspakken med sammenslåingsmidler, da Solberg satset storstilt på sammenslåing. Det ble ikke mange resultater av statsrådens sammenslåingsiver, men Aure og Tustna ble i hvert fall en liten seier.

Ølen og Vindafjord fant også sammen. Lille Skjerstad gikk inn i Bodø. Og i 2008 slår Frei og Kristiansund seg sammen. Vi har fått fire færre kommuner, etter at 140 millioner ble brukt på utredninger, konferanser og tilskudd til dem som slo seg sammen. De som fikk mest ut av det, var definitivt de nye brueierne i Aure.

Selve sammenslåingen av Aure og Tustna ble avgjort ved folkeavstemning. På stemmesedlene i 2003 sto det NEI på den ene seddelen. På den andre sto det: JA, dersom Imarsund-prosjektet er vedtatt og igangsatt før 1. januar 2005.

De fleste valgte ja-lappen. 1. januar 2006 ble Aure og Tustna til nye Aure med 3.600 innbyggere. Men 15. januar 2007 er likevel den største milepælen i den nye kommunens liv. Imarsundforbindelsen er ikke bare en bru, men også vei, tunnel og ny ferjekai.

- Vi merker forskjell allerede, etter at brua har vært åpen noen dager. Folk har ikke samme uro på slutten av dagen for å rekke ferja, sier ordfører Lauritzen.

Kreativ finansiering

Allerede på 1950-tallet begynte politikerne i Aure og Tustna å sysle med tanken om bru over Imarsundet. Men først i 1996 ble finansieringsselskapet Imarfinans stiftet. Siden har det vært jobbet intenst for å få til bru. Det er første gang i historien at noen har finansiert en bru ved å legge ferjeavløsningsmidler inn i regnestykket. Bortfall av subsidier til ferje, kommuners og fylkeskommunens penger, samt en kommunesammenslåing, ble til slutt pakken Stortinget måtte ta stilling til. Og de sa ja. Prosjektet har kostet rundt 300 millioner og noen livsverk.

- Jeg er så glad i dag. Så utrolig glad,smiler Knut Baardset.

Nå er han er styreleder i Imarfinans, men i 20 år var han ordfører i Aure. Hele sitt politiske liv har han jobbet for bru over Imarsundet. Nå er snora klippet.

Imarfinans har spart noen kroner til folkefest. Allmuen spiser på Norvang grendehus. Gjester, veivesen, politikere og byråkrater benker seg på forsamlingslokalet på Borgtun. Menyen er den samme for høy og lav. Sodd, ingefærøl, sviskegrøt, kake og kaffe blir satt fram for hundrevis av gjester.

- Det verste med brua er at vi mister svela, spøker Baardset.

Ferjetur og denne vestlandske spesialiteten hører sammen.

- Vi skulle nesten hatt en bomstasjon med svele, ler dagens gladeste mann.

Powered by Labrador CMS