Nyheter
Frp vil tvinge fram sammenslåing
Fremskrittspartiet vil gå inn for tvungne sammenslåinger av kommuner i neste stortingsperiode. Det inkluderer Tjøme, Tønsberg og Nøtterøy i Vestfold, som alle styres av Frp-ordførere.
Det mener i hvert fall partiets kommunalpolitiske talsmann, Per Sandberg.
Han sitter i partiets kommunepolitiske utvalg, og er også en del av programkomiteen. Fram mot landsmøtet i 2005 skal denne komiteen utarbeide et program for neste stortingsperiode.
- Kommunestrukturen er et nasjonalt ansvar. Jeg mener Stortinget må avgjøre denne strukturen, det har også mange ordførere sagt til meg. La regjeringen tegne kommunekartet sammen med KS, og så legge fram en melding for Stortinget, sier Sandberg til Kommunal Rapport. Han tror han har god støtte i partiet.
- Litt humoristisk kan du si at dette kan føre til at vi mister noen ordførere, men jeg har ingen problemer med å si at Frp-kommunene Tjøme, Tønsberg og Nøtterøy bør slås sammen, fortsetter han.
Ønsker ikke folkeavstemning
Sandberg håper dette utspillet vil starte en sprek debatt i partiet. 29. april, dagen før årets landsmøte i Stavanger, vil det kommunepolitiske utvalget behandle en utredning av alternativer til dagens kommunestruktur, som så skal sendes ut på høring i partiet.
I 2001 kunne man lese i Frps program at «kommunesammenslåinger kun bør skje dersom det er et reelt ønske om det i de aktuelle kommunene. Stortinget bør ikke tvinge kommuner til sammenslåinger». I det lokalpolitiske prinsipprogrammet fra 2003 står det: «Avgjørelsen om det skal foretas en kommunesammenslåing kan tas av innbyggerne i de berørte kommuner, gjennom folkeavstemming».
- Om du hadde sagt noe om tvang tidligere, hadde det blitt sterke reaksjoner. Men i fjor hadde vi en balansert debatt om dette på landsmøtet, mener Sandberg.
I stor grad bruker Frp-eren de samme argumentene som kommunalminister Erna Solberg: Å sikre gode tjenester til innbyggerne er vanskelig i små kommuner, det er også vanskelig å få god nok faglig kompetanse, og i tillegg mener Sandberg at partiets syn på lovfestete rettigheter tilsier en annen kommunestruktur.
Representanten fra Nord-Trøndelag freder heller ikke kommunene i sitt eget hjemfylke: Han mener dagens 24 kommuner bør reduseres til 11.
Tre forvaltningsnivåer
Sandberg mener partiet, som vil legge ned fylkeskommunen, må tenke nytt også om dette spørsmålet.
- Vi må ta en regiondebatt samtidig med debatten om kommunestruktur. Partiet må modernisere politikken og skjønne at det vil skje noe regionalt, og jeg mener vi må se på seks-syv landsdeler med ansvar og betydelig selvråderett - da trenger vi også kraftfulle og kompetente kommuner, sier han. Sandberg skisserer landsdelsting på Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge. De to siste landsdelene kan bli Møre og Romsdal og Finnmark, mener Sandberg.