Nyheter

Lars Viko Gaupset (MDG) blir byråd for byutvikling i Trondheim 13. juni. Bilde er fra da byrådet ble presentert i april. Bak Gaupset står byråden for oppvekst, Lucie Katrine Eidem (V), byråden for finans, Ferhat Güven (H), byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge (H) og byråden for sosiale tjenester, Christianne Bauck-Larsen (H).
Lars Viko Gaupset (MDG) blir byråd for byutvikling i Trondheim 13. juni. Bilde er fra da byrådet ble presentert i april. Bak Gaupset står byråden for oppvekst, Lucie Katrine Eidem (V), byråden for finans, Ferhat Güven (H), byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge (H) og byråden for sosiale tjenester, Christianne Bauck-Larsen (H).

Han ble vara i Drammen, men nå forbereder han seg til byrådsverv i Trondheim

Å samarbeide med Høyre går fint i Trondheim, sier påtroppende byråd for byutvikling Lars Viko Gaupset (MDG). Begge partier er for grønn omstilling.FOLKEVALGT

Publisert Sist oppdatert

FOLKEVALGT

  • Lars Viko Gaupset (39)
  • Posisjon: Påtroppende byråd for byutvikling i Trondheim for MDG.
  • Bakgrunn: Strategisk rådgiver for stortingsgruppa til MDG og politisk rådgiver for NHO Oslo.
  • Viktigste sak: Trivelige og gode bomiljøer uten støy og forurensing og biltrafikk. Ta vare på naturen og gjøre noe med klimasaken.

– Du er folkevalgt i Drammen denne perioden, og nå blir du byråd i Trondheim. Det er ikke mange som har to slike posisjoner i samme periode?

– Nei, det er kanskje litt spesielt. Jeg var vara til bystyret i Drammen, og har fått fritak fra alle verv siden jeg har flyttet tilbake til Trondheim hvor jeg er oppvokst. Av det nye byrådet på åtte, er halvparten hentet utenom bystyret i Trondheim. Jeg har også søkt fritak fra Buskerud fylkesting hvor jeg også er varamedlem.

– Hvilke saker har du vært mest opptatt av i Drammen?

– Areal- og samferdselspolitikk. Men nå fikk jeg ikke møtt en eneste gang i bystyret i Drammen for folk i gruppa mi har vært så friske.

– Hva er største forskjellen på politikken i Trondheim og Drammen?

– Vel, nå blir det parlamentarisme i Trondheim. Det har ikke Drammen. Men begge er byer med utfordringer i ungdomskriminalitet, utenforskap og barnefattigdom. Trondheim har byvekstavtale som vil gi bedre kollektivtrafikk og bedre forhold for gående og syklende. Det jobber man med å få i Drammen.

– Men det er nok en del av de samme problemstillingene. Jeg tar med meg engasjementet for de sakene jeg brenner for. Ellers tror jeg nok at drammenspolitikken er litt mer polarisert. Det er konflikter mellom personer og konflikter om saker. Trondheimspolitikken virker mer konsensuspreget.

– Det har vært en voldsom byutvikling i Drammen de siste 30 årene. Tar du med deg noen ideer nordover?

– Ja, absolutt. Drammen har gått gjennom en transformasjon med blant annet rensing av elva, forskjønnelse av elvepromenaden, bygging av nytt bibliotek og omgjøring av gamle industrilokaler til utdanningsinstitusjoner. Det har vært jobbet systematisk med omdømmebygging. Men så har det stoppet litt opp. Man har hvilt på laurbær. Nå trengs det opprydning i biltrafikk og støy.

– Hva blir det viktigste grepet med byutvikling i Trondheim?

– Åpne opp byen for folk, ikke bare biler, få til hyggelige møteplasser og steder det er attraktivt å oppholde seg. Så må vi fortette. Byen må ikke få ese utover. Vi skal ikke bygge ned matjord.

– Det er vedtatt et områdeløft for Møllenberg bydel. Nå er det mange studenthybler i bydelen, men vi ønsker en mer mangfoldig boligmasse så også barnefamilier kan trives der.

– Hvor langt er dere kommet med forberedelsene til byrådet?

– Vi holder på å lage en byrådserklæring som skal debatteres ved tiltredelsen den 13. juni. Da kommer vi med mer konkrete tiltak. Inntil da fortsetter jeg i min gamle jobb på Stortinget.

– MDG samarbeider med Høyre i Trondheim. Hvordan blir det? På Stortinget er dere jo en del av venstresiden.

– Vi samarbeider med Høyre i flere kommuner, men Trondheim er den største byen vi har samarbeid med Høyre i. Jeg tror det går veldig greit. Høyre er opptatt av næringspolitikk, og næringslivet er opptatt av grønn omstilling og verdiskapning. Det er vi også.

– Hva ville du gjort hvis du var kommunalminister for en dag?

– Jeg ville sørge for at byene blir tilført nok ressurser så de ikke sakker akterut, og slik at de kan gjøre noe med barnefattigdom og opprettholde velferden. Og så ville jeg sørget for områdeløft, så flere får parker og lekeplasser i nærheten av der de bor.

Powered by Labrador CMS