Nyheter

KS har fått gjennomslag for at bransjer kan ha egne mål og virkemidler i den nye IA-avtalen. Foto: Colorbox
KS har fått gjennomslag for at bransjer kan ha egne mål og virkemidler i den nye IA-avtalen. Foto: Colorbox

Her er hovedpunktene i den nye IA-avtalen

Mens KS er fornøyd, er Bedriftsforbundet skuffet over den nye avtalen.Her er den nye formuleringen om sykelønn i IA-avtalen: Kommunene sliter med sykefraværMålene i IA-avtalen fra 2014

Publisert Sist oppdatert

Her er den nye formuleringen om sykelønn i IA-avtalen:

«Regjeringen vil ikke foreslå endringer i sykelønnsordningen i denne avtaleperioden, verken for arbeidsgivere eller arbeidstakere, med mindre partene er enige om det.

Avtalen forhindrer likevel ikke at partene kan diskutere problemstillinger knyttet til sykelønn.»

I dag undertegnet regjeringen og partene i arbeidslivet en ny avtale som skal gjelde fra 1. januar 2019. IA-avtalen, som reforhandles hvert fjerde år, løper ut ved årsskiftet, og har som mål å redusere sykefraværet og få flere inn i arbeidslivet.

Dagens avtale fra 2014 har en klausul som hindrer endringer i sykelønnsordningen i de fire årene avtalen løper. Virke, som organiserer 21.000 små og mellomstore bedrifter i privat sektor, varslet før forhandlingene at de nekter å inngå en ny avtale med en slik fredningsklausul.

Nå blir sykelønnsordningen fredet videre, mens partene skal satse spesielt på to områder:

  • Arbeid med forebyggende arbeidsmiljø
  • Innsats mot lange og/eller hyppig gjentakende sykefravær

Kommunene sliter med sykefravær

I den første avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) i 2001 forpliktet Kommune-Norge seg til å få ned sykefraværet med 20 prosent, til 6,7 prosent.

Det har de ikke klart etter 17 års innsats.

Tvert imot har sykefraværet i kommunesektoren økt fra 8,4 til 9,7 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. 

Konkrete virkemidler innebærer et stort forsøk med kompetansepåfyll for sykemeldte som uansett ikke skal tilbake til sin egen jobb og et nytt tilskudd om eksperthjelp som skal sikre at bedriftene får kvalifisert bistand til å komme videre i vanskelige situasjoner.

Kommunene kan få egne mål

Hovedstyret i KS vedtok i mars et mandat for forhandlingene, og KS har fått gjennomslag for mange av sine krav, blant annet at mål og virkemidler skal tilpasses den enkelte bransje og sektor. Hvilke bransjer som skal involveres vil bli avklart i løpet av første halvår 2019.

Bakgrunnen for ønsket om ulike mål og virkemidler, er den store forskjellen i sykefraværet i norsk arbeidsliv. Kommunene har i årevis slitt med å redusere det legemeldte sykefraværet. 

Målene i IA-avtalen fra 2014

Avtalen består av tre mål:

1 Reduksjon i sykefraværet med 20 prosent i forhold til nivået i andre kvartal 2001. Dette innebærer at sykefraværet på nasjonalt nivå ikke skal overstige 5,6 prosent.

Hindre frafall og øke sysselsetting av personer med redusert funksjonsevne.

Yrkesaktivitet etter fylte 50 år forlenges med seks måneder. Med dette menes en økning sammenlignet med 2009 i gjennomsnittlig periode med yrkesaktivitet (for personer over 50 år).

– KS er særlig fornøyd med at målene er mer spisset og avgrenset. Hovedmålene i den nye avtalen er å redusere sykefravær og frafall fra arbeidslivet, skriver arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Samtidig som det åpnes opp for ulike mål innenfor bransjene, skjerpes det generelle sykefraværsmålet. Formuleringen er følgende:

 «Sykefraværsprosenten skal reduseres med 10 prosent sammenlignet med årsgjennomsnittet for 2018. Flere sektorer, bransjer og virksomheter har et lavt sykefravær. I disse bransjene og virksomhetene vil det kunne være et mål i seg selv å opprettholde det lave fraværet og fokusere innsatsen på forebyggende arbeidsmiljøarbeid og på å redusere frafall fra arbeidslivet.»

- Et enormt svik

Mens KS er fornøyd, er Bedriftsforbundet skuffet over den nye avtalen.

– Dette er en enorm skuffelse for Bedriftsforbundet og landets mange små og mellomstore bedrifter, sier administrerende direktør Olaf Thommessen til NTB.

– Det er et svik fra både NHO, Virke og LO, sier Thommessen.

Her kan du lese den nye IA-avtalen

Powered by Labrador CMS