Nyheter
Klimainformatøren
Siri Kalvig, meteorolog, grunnlegger av Storm Weather Center og kjent «værdame», er en av frontfigurene i Miljøverndepartementets nye kampanje Klimaløftet.
- Hva er Klimaløftet?
- Det er en spennende sak. Lavutslipputvalget (som utredet hvordan Norge kan kutte utslippene av klimagasser med 50-80 prosent, red. mrk.) anbefalte en kampanje for å få opp folks bevissthet om klima. Den ble lansert tirsdag denne uka.
- Hva skal du gjøre?
- Jeg skal på roadshow sammen med tre andre damer. Vi skal reise rundt og holde foredrag. Alle fire har naturvitenskapelig bakgrunn.
- Hva skal dere snakke om?
- Det blir veldig folkelig. Vi skal se på årsakene til klimaendringene med norske øyne, men heller ikke glemme at de går hardt ut over de fattige.
- Så du blir den norske Al Gore?
- Han har gjort en kanonjobb, men har ikke fokus på løsninger. Det ønsker vi å ha. Vi skal også ta opp den moralske dimensjonen i forholdet mellom u-land og i-land. Vi er dessuten fire damer, så jeg håper vi skiller oss ut fra ham på den måten også.
- Hvor skal dere?
- Vi jobber med reiseruta og sender i disse dager ut brev til ordførerne i hele landet. Reisen vår er betalt, men vi er avhengige av at kommunen dekker lokale og tar på seg å få folk til arrangementet. Vi håper kommunene stiller opp.
- Blir du skremt av FNs klimarapporter?
- Ja, men jeg tror vi kan fikse det. Det er ingen lett jobb, men verdenssamfunnet kan klare å kutte utslippene. Det er derfor vi fire engasjerer oss i dette. Vi er i bunn og grunn optimistiske.
- Hvilket ansvar har kommunene?
- De har et stort ansvar, og de gjør mye forskjellig. Jeg bor i Stavanger, og her er de gode på avfallshåndtering. Lokale planmyndigheter må også utfordres til å tenke nytt. Og vi trenger en smartere Kyoto-avtale, men også mange gode lokale tiltak.
- Hva er viktigst nå, å forberede seg på klimaendringer eller redusere utslippene?
- Begge deler. Selv om vi stopper utslippene nå, vil temperaturen øke, og vi vet det kommer klimaendringer. Men det er også veldig viktig å begrense utslippene.
- Hva syns du om den nasjonale klimadebatten?
- Den er bedre enn for ett år siden. Før diskuterte vi om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke. Nå går debatten mer på konsekvenser og løsninger.
- Hvordan tar du selv miljøansvar?
- Jeg føler, som mange andre, at jeg ikke gjør nok. Betaler avlat når jeg flyr og er flink på søppelsortering. Jeg går og sykler mye. Men jeg synder litt - har det varmt på badet og mangler sparedusj. Men jeg prøver å gjøre en innsats på formidling. Dessuten oppdrar jeg ungene mine til å være glade i naturen og miljøbevisste. Det kan alle foreldre gjøre. Men jeg er ingen asket og lever relativt normalt. Det er nettopp det vi skal snakke om - hvor grønne må man være?