Nyheter
Ladet batteri mot Mille Marie og kommunen
LARVIK: På Batteristranda i Larvik har kommunen gitt eiendomsdronningen Mille Marie Treschow og hotellkongen Petter Stordalen lov å bygge hotell. Det vil Gry Wenche Nilsson og hennes aksjon sette en stopper for.
- Et svevehotell på pæler!
Gry Wenche Nilsson, Ragnar Kristensen og Bente Bjerknes ler.
- Ja, nå har de funnet løsningen på å bygge i strandsonen. De bygger bare over, bemerker Bjerknes tørt.
Aksjonen for å bevare Batteristranda i Larvik sentrum begynte i slutten av juli. Så langt har aksjonistene samlet inn rundt 4.500 underskrifter på Internett og ved å stå på kjøpesentrene på lørdager.
- Vi er absolutt ikke imot hotell. Vi trenger et hotell. Men dette er den siste åpne biten av stranda i sentrum, som må bevares. Det er fullt mulig å plassere hotellet 100 hundre meter bortenfor her, rett i sjøkanten og ved siden av det planlagte kulturhuset, sier Nilsson.
Initiativtaker Nilsson er ikke helt uvant med å være aksjonist. Hun har ledet byens naturvernforening, og allerede på 1970-tallet var hun med og protesterte mot atomkraftverk i Larvik.
- Da kom det såkalte eksperter fra Oslo og skulle overbevise oss om at dette ikke var farlig. Bare bygg ut! Det sa de da, og det sier de nå, sier Nilsson.
Bente Bjerknes og ektemannen Ragnar Kristensen er også erfarne aksjonister. De jobber med kulturminnevern, bor i et fredet hus fra 1820-tallet og har akkurat vunnet en sak mot kommunen og Treschow-Fritzøe om vern av området rundt huset sitt, Yttersø gård. I flere år pågikk striden, som var utmattende for alle parter.
Velskodde aksjonister
Batteristrandaksjonen har egen internettside med bilder, artikler og sakspapirer. De har arkitekt og landskapsarkitekt på laget, og disse har laget et utkast til hvordan hotellet kan bygges ved siden av kulturhuset.
- Vi er en hard kjerne på rundt 20 personer som driver denne aksjonen. Underskriftene skal vi levere snart, men vi vil fortsette å samle underskrifter til saken skal opp i kommunestyret, sier Nilsson.
Bente Bjerknes og Ragnar Kristensen er med i Fortidsminneforeningen, og er opptatt av å verne store deler av området. Dette er ett av landets første industriområder. På 1600-tallet var den spede begynnelsen, og bygninger fra den tiden ligger i skråningen bak det som skal bli hotellet. De som bor der, kalles den dag i dag for sotinger, etter de første jernverksarbeiderne som kom svarte hjem fra jobb.
En del av Batteristranda eies av Mille Marie Treschows firma Treschow-Fritzøe. Hun er landets største private eiendomsbesitter, og Treschow-familien eier mye i Larvik. De har også bygget på nabotomta - et kjøpesenter med leiligheter og restauranter kalt Fritzøe brygge.
- Det er et møte mellom en tung aktør og en liten by. Treschow-Fritzøe har fått utvikle sine områder uavhengig av byplanlegging, mener Bente Bjerknes.
Tror ikke på seier
Det er fire år siden reguleringsplanen for området ble vedtatt. Derfor kan innbyggerinitiativ brukes. Men om de når fram i kommunestyret, er slett ikke sikkert selv, om sammensetningen har endret seg.
Varaordfører Inger Johanne Gran fra Larvikslista tror ikke det.
- Det er nok ikke flertall for en endring, slik det ser ut nå. Men selvfølgelig, man skal aldri si aldri i politikken, sier hun.
Larvikslista feide inn i kommunestyret fra ingenting ved siste valg. Åpning av sjøfronten og bygging av kulturhus var hovedsaker. Kulturhuset er vedtatt bygget. Ferja som ankommer midt i byen skal flyttes, og Batteristranda måtte jo være en god sak for partiet?
- Skulle en fristilt seg helt og gått fem år tilbake, kunne det blitt annerledes. Men vi forholder oss til at reguleringsplanen er vedtatt. Næringslivet trenger forutsigbarhet, og vi kan ikke ombestemme oss hele tiden, sier Gran.
Hun påpeker også at stranda bare har vært tilgjengelig for publikum denne ene sommeren. Tidligere har den vært indus triområde, Treschow ryddet stranda for ett år siden, og da så alle hvor fint det kunne være. Så kom aksjonen.
- Men byen trenger altså et hotell, og vi trenger de 80-90 arbeidsplassene som kommer her. Treschow og Stordalen har sagt at det bare er denne tomten som er aktuell, fordi marginene er så små i hotellbransjen at det må bygges optimalt, forklarer Gran.
- De tar jo heller ikke hele stranda. Vi bytter 40 meter strand mot hotell. Det har vi bestemt, og det må vi stå oppreist på, mener varaordføreren.
- Hva synes du om innbyggerinitiativet? Det er første gang dere har det i Larvik?
- Det er flott at folk engasjerer seg, men de har ikke alltid rett. Aksjonister ser bare fragmenter, mens politikerne må se helheten, sier Gran.