Nyheter

Erna Solberg på valgkampturne.
Erna Solberg på valgkampturne.

Solberg vil ikke sette en tidsfrist for sin egen avgang

Erna Solberg vil ikke sette noen frist for når Høyre må avklare om hun skal være partiets statsministerkandidat, men peker mot landsmøtet i 2025.

Publisert Sist oppdatert

Erna Solberg har sagt at det er opp til partiet å vurdere om hun kan fortsette som Høyre-leder og statsministerkandidat fram mot stortingsvalget om knappe to år etter aksjesaken.

Også spørsmålet om hvor lenge Høyre kan vente med å bestemme seg, overlater hun til egne partifeller.

– Det må partiet få lov til å bestemme selv. Jeg tenker det først og fremst beror på hvordan denne saken utvikler seg, og hvordan man vurderer tillit over tid.

Vil vente til ting har roet seg

Solberg ble gjenvalgt som partileder på landsmøtet i år og har bekreftet at hun ønsker å stille som Høyres statsministerkandidat ved stortingsvalget i 2025. Hun har ledet partiet siden 2004.

Solberg vil heller ikke si hvor lang tid en eventuell arvtaker trenger på å bygge seg opp før det avgjørende valget om to år, hvor Høyre skal kjempe om å ta tilbake regjeringsmakten.

– En sånn situasjon som dette vil man jo måtte håndtere uansett på hvilket tidspunkt det skjer for et parti, men jeg tenker at partiet må rett og slett gjøre den vurderingen fremover. Nå er jeg egentlig valgt til mars 2025, men det er partiet som må vurdere, og så må kanskje disse tingene roe seg litt først.

Eriksen Søreide mest populær

Høyre har i dag to nestledere: Henrik Asheim, som ble valgt som første nestleder i 2022, og Tina Bru, som ble valgt som andre nestleder i 2020.

Men det er Ine Eriksen Søreide (H) som har høyest stjerne blant velgerne. En firedel av de spurte i en undersøkelse Kantar har gjort for TV 2 , mener den tidligere utenriksministeren er best skikket til lederjobben. 30 prosent av Høyre-velgerne svarer det samme.

Eriksen Søreide gjorde det klart i fjor at hun ikke ville bli nestleder i partiet. Samme år gikk Høyre-veteran Jan Tore Sanner av som nestleder.

Peker mot 2025

Selv peker Solberg fram mot partiets landsmøte i mars 2025, et halvt år før stortingsvalget.

– Jeg er ikke statsministerkandidat ved valget i 2025 uten at landsmøtet i 2025 bestemmer seg for at jeg er det. Selv om jeg har sagt at det har vært et premiss for når jeg skulle stille igjen og si ja i år, så er det jo sånn at det alltid er landsmøtet til Høyre som er suverent.

– Så det er siste frist?

– Det er i hvert fall landsmøtet som er suverent. Den respekten synes jeg alle må ha for sitt eget parti.

Hva som skjer i mellomtiden, er foreløpig i det blå. Solberg viser til at det er sentralstyret som har den øverste myndigheten i partiet mellom landsmøter. Det er altså sentralstyret som eventuelt må kalle inn til et ekstraordinært landsmøte dersom Solberg trekker seg.

Støtte fra sentralstyret

– I disse sammenhengene har jeg valgt å orientere sentralstyret om saken fra min situasjon. Og så har jeg ikke deltatt eller hørt på debatten i sentralstyret, fordi jeg har ment at den må være fri og uavhengig av min tilstedeværelse.

Høyres sentralstyre var kjapt ute med å erklære sin tillit til Solberg etter at aksjesaken sprakk sist fredag. På en pressekonferanse fortalte Solberg at hennes ektemann, Sindre Finnes, har drevet med omfattende aksjehandel mens hun var statsminister, og at dette i enkelte saker har gjort henne inhabil.

Solberg har også fått støtte fra partiets fylkesledere – men enkelte har tatt forbehold om nye opplysninger i saken.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS