Nyheter

Marianne Landaas (H), Gunn Marit Helgesen fra KS og Helene Skreibrok som er nestleder i Fagforbundet var på podiet for å diskutere tillitsreformen.
Marianne Landaas (H), Gunn Marit Helgesen fra KS og Helene Skreibrok som er nestleder i Fagforbundet var på podiet for å diskutere tillitsreformen.

Tillitsreform og frikommuneforsøk: – Vi må tørre mer

Ingen individuelle rettigheter skal røres. Hvor omfattende kan da frikommuneforsøkene bli? Debatten er i gang i Arendal.

Publisert Sist oppdatert

Arendal

Den 8. september er det søknadsfrist for frikommuneforsøket, og spenningen ligger i hvor mange som vil søke. Foreløpig har det ikke kommet inn mange søknader til departementet, skal en tro postlistene til departementet, men flere kommuner jobber med søknad. 

Andøy kommune har nettopp vedtatt å søke om et demokratiprosjekt, for eksempel. Men paradoksalt nok er søknadsprosessen nokså omfattende og tidkrevende. Det kan stoppe en del fra å være med i denne avbyråkratiseringsprosessen.

I Arendal mandag var KS, LO og ordførere på plass på podiet for å diskutere nettopp tillitsreformen og frikommuneforsøket. Ståle Grøtte (Ap), ordfører i Rælingen kommune, forventer at tillitsreformen blir noe mer.

Mye tid til rapportering

– Kommunene har jo fått noe mer selvstyre blant annet til å avgjøre om det skal etableres private skoler i kommunen, men tillitsreformen må bli noe mer enn kun begrensede forsøk, sa han. Han gikk også hardt ut mot rettsliggjøringen i skolesektoren og andre stramme kontrollregimer.

Kontroll og tilsyn krever også mye i Tvedestrand. Uten at kommunen har fått flere innbyggere, har antall ansatte i kommunen økt med 40 prosent. De nye ansatte er først og fremst ansatt i helse- og omsorg og skolesektoren.

– Det går mye tid til rapportering og tilsyn. Vi er ikke helt imot rapportering hvis det gir læring, men ikke alt gjør det, sa ordfører Marianne Landaas (H). Hun mener økningen av lover, regler, rettigheter, rundskriv og kontroller må ta en del av skylden.

– Summen av innbyggernes rettigheter er langt over dét det offentlige evner å innfri, påpekte ordføreren i Tvedestrand.

Hun mener også at en del individuelle rettigheter er altfor rigide. For eksempel har ungdommer med funksjonshemning i egen bolig rett til å få laget middag til seg mellom klokken 15.00 og 16.30.

– De kan altså ikke lage middag sammen noen ganger i uken, som hadde vært rimeligere, og jeg tror også hyggeligere for beboerne, sa hun.

– Den typen endringer er det altså ikke mulig å gjøre noe med i årets forsøk.

– Vi kan ikke endre loven for frikommuneforsøket, men det kan hende at erfaringer fra frikommuneforsøket kan føre til lovendringer, sa stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen (Ap) i kommunal- og forvaltningskomiteen.

Leder i KS, Gunn Marit Helgesen, er heller ikke så imponert over tillitsreformen.

– Vi må tørre mer. Hvis vi mener noe med tillit, må det gis tillit i alle ledd. Pandemien viser at kommunene er tilliten verdig. Jeg skulle ønske denne reformen ville gå litt lenger, sa Helgesen.

Powered by Labrador CMS