Nyheter

Trenger ti Høyre-stemmer mot datalagring

Ti Høyre-representanter som stemmer nei på Stortinget, er nok til å stanse datalagringsdirektivet. Kampanjeorganisasjonen Stopp DLD beskylder justisminister Knut Storberget (Ap) for å være arrogant og uinteressert i motforestillinger.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag marker organisasjonen sin ettårsdag med et seminar som skal bidra til å tette de kunnskapshullene som motstanderne mener ble avdekket under høringsrunden om EU-direktivet i vår.

– Debatten er høyst levende, og kampen mot direktivet er langt fra tapt. Det foregår en stor debatt i EU, og tiden jobber for dem som er kritiske til den svekkelsen av personvernet som direktivet innebærer. Vi trenger ti Høyre-representanter som er motstandere, og som får stemme fritt, så taper Ap slaget om DLD, sier kampanjeleder Lars-Henrik Paarup Michelsen til NTB.

Høyres leder Erna Solberg liker dårlig å snakke om disiplin og partipisk, men sier likevel at partiet ikke har tradisjon for at hver og en skal kunne stemme etter egen overbevisning i store saker. Hun åpner dermed for at Høyre og Ap kan finne sammen, under visse forutsetninger.

EU utsetter

EU hadde planlagt en revisjon av 2006-direktivet nå i september, men dette ble utsatt på grunn av mange innvendinger fra medlemslandene, også fra land som har implementert det. Nå krever Stopp DLD at den rødgrønne regjeringen avstår fra forsøk på å trumfe noe gjennom i Stortinget før EU har avklart hva revisjonen skal bestå i.

– Å vedta dette direktivet nå, er som å kjøpe melk utgått på dato, sier Paarup Michelsen. Datalagringsdirektivet pålegger medlemslandene i EØS-området å lagre trafikkdata for all bruk av mobiltelefon, e-post og internett i minimum seks måneder.

Lederen av Stopp DLD mener at kampanjen har utløst stor aktivitet på internett og at den har bidratt til nei-vedtak i alle partier, bortsett fra Ap og Høyre.

– Uten denne aksjonen ville Høyre i dag vært et ja-parti, hevder Paarup Michelsen. Han mener at justisministeren ikke er interessert i motargumenter, at han for lengst har bestemt seg og at han forsøker å kuppe hele prosessen ved å gi inntrykk av at regjeringen nærmest uten videre vil få direktivet vedtatt.

Høyre har nøkkelen

Den parlamentariske situasjonen er slik at regjeringspartnerne SV og Sp har varslet dissens og at alle opposisjonspartier, bortsett fra Høyre, har markert sin motstand. Ap er dermed avhengig av Høyre for å få denne saken vedtatt i Stortinget.

– Høyre sitter med nøkkelen. Partiet har stilt en rekke krav til regjeringen, men saken er ikke avklart internt. Vi trenger bare ti Høyre-representanter som er motstandere, og som fritt kan få stemme etter sin overbevisning. Da er løpet kjørt for Ap, sier Paarup Michelsen.

Han frykter imidlertid at ledelsen i Høyre skyver saken foran seg og at det, til tross for omfattende motstand i lokal- og fylkeslag, ikke kommer tydelige nok nei-signaler fra toppen.

Høyre har hatt en omfattende behandling innad i partiet, med høringsrunde og påfølgende debatter. Men partiet vil ikke flagge noe endelig standpunkt før regjeringen legger fram sitt lovforslag, trolig før jul.

Høyres kravliste fikk en positiv mottakelse av Storberget som mente det ikke var noen uoverstigelig avstand mellom de to partiene.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS