Nyheter

I valgkampen stilte Kent Ranum (H) som Høyres ordførerkandidat. Han holder fast ved dette vervet når Trondheim innfører parlamentarisme. Kristian Dahlberg Hauge blir byrådsleder. Han var inntil nylig direktør for næring, miljø og samferdsel, og har tidligere være Frp-politiker.
I valgkampen stilte Kent Ranum (H) som Høyres ordførerkandidat. Han holder fast ved dette vervet når Trondheim innfører parlamentarisme. Kristian Dahlberg Hauge blir byrådsleder. Han var inntil nylig direktør for næring, miljø og samferdsel, og har tidligere være Frp-politiker.

Valgvinneren som ikke ville være sjefen

– Mitt eneste fokus har vært hva som er best for byen, sier Trondheim-ordfører Kent Ranum (H), om hvorfor han pekte på en annen som leder av byrådet som tiltrer i juni.FOLKEVALGT

Publisert Sist oppdatert

FOLKEVALGT

  • Kent Ranum (48)
  • Posisjon: Ordfører i Trondheim for Høyre
  • Bakgrunn: Bystyremedlem 2011–2015. Vara de to siste periodene før valget. Jurist. Selvstendig næringsdrivende.
  • Viktigste sak: Å sikre barn og unge i Trondheim en god oppvekst.

– Hvorfor valgte du en byrådsleder som ikke er folkevalgt?

– Dette er en mulighet som har vært vurdert helt fra vi vedtok parlamentarisme. Kristian Dahlberg Hauge er en robust politiker, 100 prosent til å stole på og en som kjenner byen godt. Han er godt likt i alle partier. Målet har vært å mønstre det beste laget ved den historiske innføringen av parlamentarisme. Bystyret er fortsatt kommunens øverste organ, og jobben min blir å sikre gode flertall. Kristian og jeg jobber godt i lag. Jeg tror denne duoen blir et godt team.

– Handler det om at du som en stor eier av næringseiendom vil være inhabil i viktige byutviklingssaker?

– Det er en del av helhetsvurderingen. Det ville gjort det vanskeligere å være byrådsleder. Jeg har allerede bevisst valgt å be om habilitetsvurderinger, for å finne ut hvor lista ligger. Jeg lever fint med å være inhabil i mange saker, for jeg har dyktige kolleger som stepper inn.

– Er antall byråder og navn klare?

– Nei. Hvem som skal ha hvilke posisjoner, er det byrådslederen som må velge.

– Hvordan skal du videreutvikle ordførerrollen når det blir parlamentarisme?

– Mye blir likt, og sentrum-/Høyre-alliansen som vi etablerte etter valget, består. Jeg skal være mye ute i byen; være synlig, lytte og lære. Jeg ser det som en livsstil å være ordfører og ha sju arbeidsdager i uka. Skal vi gjøre kommunen bedre, må vi snakke med folk og få vite hva de ønsker. Jeg tror politikken blir best når vi kjenner konsekvensene for dem det gjelder.

– Hva ser du som den største fordelen med at Trondheim blir parlamentarisk styrt?

– At makta flyttes tilbake til politikere som er folkevalgte, og som står til ansvar for innbyggerne.

– Hvordan skal dere sørge for at opposisjonen blir ivaretatt?

– Vi er opptatt av å sikre dem ressurser til å drive god opposisjonspolitikk. Dette er også forankret i bystyrevedtak.

– Hvordan har Trondheims befolkning merket at byen for første gang på 20 år har fått et borgerlig styre?

– Når har vi styrt i bare drøyt fem måneder. Men den viktigste enkeltbegivenheten er vel at bussprisene blir redusert 1. mai. Dette er historisk, det også. Vi er også næringsvennlige, tilgjengelige og har en synlig politisk ledelse.

– Hvilket valgløfte blir det første byrådet innfrir?

– Det må nesten byrådslederen svare på, men jeg blir ikke overrasket om svaret er trygg økonomisk styring. Vi skal sikre kommunes evne til å gi gode skole, god eldreomsorg og andre tjenester. Det er vel ikke noe som skaper mer jubelstemning enn bedre tjenester for en billigere penge. Dessuten er det dyrtid. Nå har vi har nå levert på bussprisene. Hvis vi også får redusert eiendomsskatten og det generelle avgiftstrykket, vil det bli godt mottatt.

– I Wikipedia er du oppført som politiker, forretningsdrivende, jurist og underholdningsartist. Blir det slutt på sistnevnte nå?

– Dette viser til en hobby jeg hadde i 20 år med å parodiere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen. Den har ligget på hylla siden Eggen gikk bort. Kanskje jeg tar den opp om noen år, med parodier på byrådslederen!

– Hva ville du gjort hvis du fikk være kommunalminister for én dag?

– Jeg ville gjort alt som sto i min makt for å få større kommunalt selvstyre. Kommunene skulle fått mer tillit og friere tøyler. Jeg ville stoppet alle nye forskrifter og regler.

Powered by Labrador CMS