Nyheter

Martin Svetoslavov Dimov (H) vil gjøre mer for opplyse ungdom om hvorfor de skal engasjere seg i politikk.
Martin Svetoslavov Dimov (H) vil gjøre mer for opplyse ungdom om hvorfor de skal engasjere seg i politikk.

– Vi må skape behov for å engasjere seg i politikk

Martin Svetoslavov Dimov (21) ville brukt dagen som kommunalminister til å opplyse barn og unge om forskjellene mellom norsk og utenlandsk politikk.FOLKEVALGT

Publisert Sist oppdatert

FOLKEVALGT

  • Navn: Martin Svetoslavov Dimov (21)
  • Posisjon: Kommunestyremedlem for Høyre i Lørenskog. Tidligere leder av ungdomsrådet i Lørenskog.
  • Bakgrunn: Studerer rettsvitenskap.
  • Viktigste sak: Arbeidsplasser for ungdom uansett hvilket utgangspunkt de har.

– Du er fersk folkevalgt i Lørenskog, valgt inn for Høyre etter innsats i ungdomsrådet i kommunen. Hvordan har overgangen til kommunestyret vært?

– Ganske myk. Jeg fikk anledning til å sitte i oppvekst- og utdanningsutvalget allerede i januar 2023 som erstatter for en høyrepolitiker som flyttet. Men læringskurven har vært bratt. I ungdomsrådet er mange saker forenklet. Som voksenpolitiker må man forstå sakene selv. Det er mye å sette seg inn, men det er gøy å sitte på den andre siden.

– Har du noen spesielle politiske saker du vil ha gjennom?

– For meg er det viktig med forsvarlig økonomisk drift i kommunen. Ikke minst av hensyn til barn og unge som skal vokse opp her. De trenger gode skoler, mange og billige fritidsaktiviteter, et godt miljø og folkehelse. Alt dette er avhengig av en bærekraftig økonomi. Derfor handler det meste nå om å stabilisere økonomien. Da må andre spørsmål vente.

– Mange kommuner skryter av ungdomsrådene sine, men hvor mye innflytelse har de egentlig?

– Jeg kan først og fremst uttale meg om Lørenskog. Vi gjorde et grundig arbeid for å skape tillit hos politikerne. Det gjør at uttalelsene brukes hyppig. Jeg tror det er en lengre vei å gå andre steder. Så må man huske på at ungdomsrådet er et medvirkningsråd. Beslutningene tas i kommunestyret.

– Hva er dine råd til en kommune som vil legge til rette for god medvirkning fra ungdomsrådene?

­– Politikerne må legge til rette for god opplæring, inkludering i beslutningsprosesser og seminarer, og sørge for å koble rådet på saker som gjelder ungdommene, men også andre spørsmål. Ungdommene på sin side må utfordre normene for politiske prosesser. De må spørre hvorfor det er slik eller slik.

– Lørenskog deltok i et forsøksprosjekt med ulike demokratitiltak, blant annet for å styrke valgdeltakelsen blant unge. Hva er dine råd her?

– Vi hadde mange prosjekter. De fungerte jo, men ikke så effektivt som vi skulle ønske. Forklaringene kan være mange. Uansett handler det om å skape et behov for å stemme og engasjere seg i politikk. Politikerne på sin side må gjøre seg fortjent til tillit. Så må foreldre og lærere vise at politikk gjelder deg som er ung, og er noe du kan påvirke. Opplæringen her varierer veldig.

– Hvordan merker innbyggerne det politiske skiftet fra Ap til Høyre i Lørenskog?

– En krevende økonomisk situasjon har gjort at vi er nødt til å prioritere. Men vi har gått til valg på forsvarlig økonomiforvaltning. Da må vi stå i det. Høyre er og har alltid vært opptatt av å skape en økonomisk bærekraftig vekst, den jobben er vi i gang med nå. Innbyggerne vil alltid stå i sentrum der Høyre styrer. 

– Hva er de viktigste oppgavene i inneværende periode?

– Å sikre god økonomi. I tillegg er vi en av de kommunene som vokser raskest. Det skaper mange behov. Da er det viktig å ta vare på både nye innbyggere og de som har bodd her noen år. Vi må også sørge for gode politiske prosesser som gjør at alle opplever at de kan delta.

– Du er ung og skal leve i kommunen i mange år? Synes du den politiske debatten har et tilstrekkelig langsiktig perspektiv?

– Jeg synes både politikere og administrasjon har vært flinke til å se for seg kommunen om 50 år. Men selv om vi har gjort mye for å se framover, må vi jobbe mer med hva som er Lørenskogs identitet. Vi er verken by eller bygd, og vi ønsker ikke å være en soveby. Da blir det vanskeligere å se inn i framtida.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være kommunalminister for en dag?

– Jeg måtte søke opp hva som er alle oppgavene til kommunalministeren. En av oppgavene jeg la merke til, var valggjennomføring. Jeg ville gjort mer for å opplyse ungdom om hvorfor det er viktig å engasjere seg i politikk og å stemme ved valg. Slik verden ser ut i dag, er det ekstra viktig at barn og unge forstår hvordan norsk politikk fungerer til forskjell fra annen politikk, som vi for eksempel følger på sosiale medier.

Powered by Labrador CMS