Nyheter

Magnus Mæland er ordførerkandidat for Sør-Varanger Høyre. – Jeg er lei av å se mulighetene flyte forbi mens folk flytter herfra. I den grønne økonomien er ressursene i nord, men vi snakker kun om dem, sier Mæland.
Magnus Mæland er ordførerkandidat for Sør-Varanger Høyre. – Jeg er lei av å se mulighetene flyte forbi mens folk flytter herfra. I den grønne økonomien er ressursene i nord, men vi snakker kun om dem, sier Mæland.

Vil styre Norges eneste kommune med grense mot Russland

Magnus Mæland i Sør-Varanger Høyre har Arne Rettedal som politisk forbilde og er usikker på om Norge forstår hvilke utfordringer landets eneste kommune med grense til Russland har. FOLKEVALGT

Publisert Sist oppdatert

FOLKEVALGT

I år er det kommunevalg. Kommunal Rapport vil fram mot valget intervjue kandidater til valget, men også de som takker for seg.

Magnus Mæland (39)

Posisjon: Ordførerkandidat for Sør-Varanger Høyre.

Bakgrunn: Utdannet lærer, heltidspolitiker, fylkesråd for utdanning, daglig leder Høyres Nord-Norgekontor, næringssjef, daglig leder Kirkenes Næringsforening.

Viktigste sak: Næringsutvikling – få det gjort.

– Hvorfor stiller du som ordførerkandidat?

– Jeg stiller til valg for at Sør-Varanger skal kunne ta de mulighetene vi har. Jeg er lei av å se mulighetene flyte forbi mens folk flytter herfra. I den grønne økonomien er ressursene i nord, men vi snakker kun om dem. Jeg er klar for å stå i konfliktene, og få gjort det som trengs for å sikre vekst her.

– Sør-Varanger er Norges eneste kommune med grense mot Russland. Hvordan påvirker krigen i Ukraina lokalpolitikk og samfunnsliv?

– Vi befinner oss i en omveltning. Jeg er tydelig på at Russland nå har endret seg drastisk, og det påvirker oss enten vi vil det eller ikke. Fortidens drøm om et demokratisk Russland er død. Som grenseby påvirker det hverdagen vår. I optimismens tid dro folk på fredagspils til Nikkel. Det er i beste fall lenge til det skjer igjen. Kanskje skjer det aldri igjen. Russland er et autoritært regime, som går i en totalitær retning.

– Forstår resten av Norge hvilke utfordringer dere står overfor?

– Det er jeg usikker på. Et tegn på det, er at det i det hele tatt er debatt om vi skal ha traumebehandling ved Kirkenes sykehus. Altså om hele Øst-Finnmark skal ha elementær helseberedskap. Det andre er kraftlinjer. Det blir ikke noen grønn revolusjon i Øst-Finnmark hvis ikke 420-kV linjen blir bygd østover. Alle andre utfordringer må vi håndtere selv. All utvikling skapes lokalt.

– Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd i lokalpolitikken?

– Jeg satt åtte år i kommunestyret i Tromsø og hadde noen uker som fylkesråd for utdanning i gamle Troms fylke. Sistnevnte var en kort karriere, men jeg er fornøyd med at det i det hele tatt ble en diskusjon om skolestruktur. I Tromsø jobbet jeg mye med skolepolitikk, og jeg er mest fornøyd med at det ble åpenhet og diskusjon om resultatene i Tromsø-skolen, og at man ikke baserte beslutninger på tro, håp og kjærlighet lenger.

– Hva irriterer deg mest i lokalpolitikken?

– Dobbeltmoral er det verste jeg vet. Latskap i politikken også.

– I et innlegg på Høyres landsmøte trakk du fram tidligere Høyre-politiker Arne Rettedal fra Rogaland som et politisk forbilde. Hvorfor?

– Min far er fra Stavanger. Biografien om Rettedal, Maktens byggherre, var det nesten høytlesning fra. Rettedal fikk ting gjort. Han hadde respekt for andre partier, samarbeidet godt med fagforeningene og satte offentlighetens interesser foran andre interesser. Jeg har stor respekt for politikere som vil ha utvikling, og som er villige til å inngå kompromisser for å få ting gjort. Til slutt handler politikken om samfunnet går fremover eller bakover.

– Hvordan vil Finnmark klare seg som eget fylke?

– Det er jeg særdeles usikker på. Finnmark vil ha store økonomiske utfordringer og vil få færre administrative muskler enn man har i dag. Jeg mener det er en tabbe man begår nå med oppløsingen av Troms og Finnmark, men tabber må oppleves.

– Ser du ingen fordeler med å være et selvstendig fylke?

– Nei. Jeg forstår ikke hvordan man får bedre fylkesveier, mer tannhelse og bedre videregående skoler av at Finnmark blir eget fylke igjen.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være kommunalminister for en dag?

– Jobbet knallhardt for at planverk kan vedtas raskere. Det går for sakte. Tid er penger.

Powered by Labrador CMS