Knut Storberget (i midten) ledet meklingen mellom Troms og Finnmark i striden om fylkessammenslåingen i forrige uke. F.v.: Medlem av fylkesutvalget i Finnmark, Lise Svenning, fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, Knut Storberget, fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk og fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms fylkeskommune Ivar B. Prestbakmo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Knut Storberget (i midten) ledet meklingen mellom Troms og Finnmark i striden om fylkessammenslåingen i forrige uke. F.v.: Medlem av fylkesutvalget i Finnmark, Lise Svenning, fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, Knut Storberget, fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk og fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms fylkeskommune Ivar B. Prestbakmo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixHeiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kan gå mot nei til sammenslåingsavtale i Finnmark

Finnmark Arbeiderparti er splittet om de vil si ja eller nei til avtalen om sammenslåing med Troms som ble forhandlet fram i forrige uke.

I Ap er nei-vinden så sterk at den kan avgjøre utfallet når saken kommer til fylkestinget, skriver  VG.

– Dette er en vanskelig sak. Jeg registrerer at folk som støtter avtalen som kom ut av meglingen, holder seg i ro. Motstanderne mobiliserer sterkt. Det heller nok i favør av et nei, sier ordfører i Porsanger, Aina Borch (Ap) til VG.

Arbeiderpartiet er det største partiet i fylkestinget og opptrer vanligvis samlet i større saker. Fylkesleder Ingalill Olsen bekrefter overfor avisa at fylkestingsgruppen vil følge det partiets fylkesårsmøte kommer fram til neste helg.

Borch tvilte seg fram til et ja til avtalen, som ble meklet fram av Knut Storberget fredag i forrige uke. Hun peker på at et nei vil gi kommunalminister Monica Mæland (H) og regjeringen anledning til å instruere sammenslåingen.

12 av 19 ordførere i Finnmark er negative til avtalen, derav flest Ap-ordførere, ifølge en undersøkelse NRK Finnmark har gjennomført. 

Leder i Vadsø Ap, Wenche Pedersen, er krystallklar i sitt syn.

– Et nei vil være et ufattelig sterkt signal til sentralmakta om at dette ikke er godt nok, sa Pedersen på NRKs Dagsnytt Atten torsdag. 

Også tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen, som er nyvalgt leder i Tana Arbeiderparti, er sterkt imot den fremforhandlede avtalen med Troms.

(©NTB)