Mekler Knut Storberget (i midten) flankert av fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i Troms og Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik på et hotell på Gardermoen før meklingen mellom Troms og Finnmark i striden om fylkessammenslåingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mekler Knut Storberget (i midten) flankert av fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i Troms og Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik på et hotell på Gardermoen før meklingen mellom Troms og Finnmark i striden om fylkessammenslåingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixHeiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mekling i gang mellom stridende fylker

Representanter fra Troms og Finnmark møttes onsdag kveld på Gardermoen for å prøve å løse opp i den betente striden om fylkessammenslåing.

Partene er konstruktive, sier Knut Storberget (Ap), som fredag ble oppnevnt som mekler mellom partene. Han har allerede hatt en del kontakt med partene gjennom helgen. 

– Det er krevende materie, men jeg er av type optimist, sa Storberget til NTB noen timer før meklingen startet på et hotell like ved flyplassen.

Det er rykende uenighet mellom Norges to nordligste fylker om sammenslåingen, og for to uker siden ble forhandlingene brutt da Troms-delegasjonen marsjerte ut av et fellesmøte i protest.

Torsdag i forrige uke var partene innkalt til kommunalminister Monica Mæland (H), og fredag ble Storberget oppnevnt som mekler.

Snu hver stein

– Vi har jobbet oss gjennom en del allerede, og jeg opplever partene som konstruktive og skikkelige, sier Storberget, som sier han skal gjøre sitt for at det blir god stemning i rommet, og at hver stein blir snudd.

Meklingen, som startet ved 20-tiden onsdag, vil i første omgang vare fram til klokken 16 torsdag.

– Det er for tidlig å si om saken da er løst. Partene må få den tiden de trenger, sier Storberget.

Blant stridspunktene er oppnevningen av en fellesnemnd, som blant annet vil få i oppdrag å avgjøre organisasjonskart og politisk styresett for det nye storfylket, og ikke minst hvor den nye regionhovedstaden skal ligge. I dag ligger de to fylkesadministrasjonene i Vadsø og Tromsø.

– Det er åpenbart at det her er snakk om viktige arbeidsplasser både for Troms og Finnmark, sier Storberget.

Kan bli brudd

Dersom partene ikke blir enige og forhandlingene ender med brudd, blir det opp til Kommunaldepartementet å oppnevne en fellesnemnd. 

– Da mister fylkene muligheten til å styre dette selv. Men det er klokt og verdifullt at lokale beslutningstakere tar de fleste avgjørelsene, understreker Storberget.

De to fylkene strides også om navnet på det nye storfylket skal være Troms og Finnmark eller Finnmark og Troms. Den endelige beslutningen ligger imidlertid hos Stortinget.