Nyheter

Vestfold og Telemark. Vil de gå hver til sitt, eller fortsette sammen?
Vestfold og Telemark. Vil de gå hver til sitt, eller fortsette sammen?

Anbefaler ikke oppløsning av Vestfold og Telemark

Fylkesdirektøren i Vestfold og Telemark anbefaler ikke at fylkeskommunen oppløses. Risikoen for negative konsekvenser overstiger fordelene, skriver han.

Publisert Sist oppdatert

Vestfold og Telemark er en av fire tvangssammenslåtte fylkeskommuner. Fylkeskommunen skal ha en høring blant kommuner og organisasjoner i fylket for å lodde stemningen for en oppløsning. Fylkestinget stemte ned en folkeavstemning.

Fylkesdirektøren har fått i oppdrag å lage en utredning om konsekvensene av en oppløsning, og denne rapporten er klar og er en del av høringsgrunnlaget.

Høringen pågår fram til 27. januar, og fylkestinget tar sin endelige avgjørelse den 15. februar.

Konsekvensutredningen inneholder vurderinger av potensielle økonomiske og administrative konsekvenser ved en avvikling av Vestfold og Telemark fylkeskommune. Den inneholder også potensielle konsekvenser for fylkeskommunens evne til å fylle sine fire roller, som demokratisk arena, samfunnsutvikler, tjenesteyter og myndighetsutøver.

Sammendraget inneholder et avsnitt som også viser de potensielle fordelene det vil ha å avvikle fylkeskommunen.

Fylkesdirektørens konklusjon er altså at Vestfold og Telemark fortsetter som en fylkeskommune. Prislappen for oppdeling anslås å være den samme som ved sammenslåing, rundt 100 millioner.

Det blir også trukket fram at de ansatte er umotiverte for nok en omstilling, og at mange vil kunne søke seg bort. Særlig er direktøren bekymret for IT-miljøet og fagmiljøet som er bygget opp på veiadministrasjon.

Fordelen med en oppdeling er identiteten som er knyttet til de to fylkene blir bedre ivaretatt, og at det blir større nærhet til politiske beslutninger.

Konklusjonen i rapporten er som følge:

«Fylkesdirektøren mener at det er mye som taler for at den nye fylkeskommunen er en formålstjenlig organisasjon som kan gi innbyggerne og næringslivet i regionene tilfredsstillende tjenester og forvaltning, og at det er for tidlig å konkludere hvorvidt endringen har vært vellykket. Effektene av en slik reform bør måles i et lengre perspektiv.»

Powered by Labrador CMS