Nyheter

Listetopp Tonje Brenna i Viken Ap vil ikke forskuttere at partiet vil støtte en oppløsning av Viken. Foto: Tilnærmet lik/Viken Ap
Listetopp Tonje Brenna i Viken Ap vil ikke forskuttere at partiet vil støtte en oppløsning av Viken. Foto: Tilnærmet lik/Viken Ap

Ap går ikke til valg på å oppløse Viken

Ap i Viken vil ikke love å støtte en oppløsning av Viken hvis det blir rødgrønn regjering i 2021.

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiet i Viken har vært motstandere av å slå sammen Akershus, Østfold og Buskerud til kjempefylket Viken – som skjer mot vedtak i de tre fylkestingene.

Senterpartiet, SV og Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at dersom det blir en rødgrønn regjering etter valget i 2021, så vil den oppheve tvangssammenslåinger av fylker – hvis fylkestinget selv ber om det.

Nå kan ikke Aps listetopp i Viken, Tonje Brenna, svare på spørsmål fra NRK Østlandssendingen om partiet vil støtte et slikt vedtak om oppløsning.

– Partiprogrammet sier ingenting om hva vi vil gjøre med Viken dersom vi får muligheten til å oppheve vedtaket, sier Brenna.

Hun lover en god prosess dersom reversering blir aktuelt, men vil ikke forskuttere hva Ap vil stemme.

Sp, SV og Rødt går til valg på at de vil be Stortinget reversere Viken-sammenslåingen.

Finnmark vil reversere

I Troms og Finnmark har derimot Arbeiderpartiet programfestet at de vil fortsette å «arbeide politisk mot Stortinget for å få opphevet vedtaket om tvangssammenslåing».

Dermed vil det bli et klart flertall i fylkestinget i Troms og Finnmark for reversering.

Fylkestinget i Finnmark nektet lenge å oppnevne medlemmer til fellesnemnda for det nye fylket, og sammenslåingen kom derfor ikke i gang. Men i desember 2018 gikk de med på å sette i gang, etter at flere forslag om reversering var blitt nedstemt i Stortinget.

I de nye fylkene Innlandet og Vestfold og Telemark – som også ble slått sammen med tvang – har verken Ap eller Sp programfestet at de vil arbeide for å omgjøre sammenslåingen. Det samme gjelder i Vestland.

Følg Kommunal Rapport på Facebook

Powered by Labrador CMS