Nyheter

Akershus Arbeiderparti vil beholde Viken fylkeskommune.
Akershus Arbeiderparti vil beholde Viken fylkeskommune.

Arbeiderpartiet splittet om oppløsning av Viken

Representantskapet i Akershus Arbeiderparti fastholder styrevedtaket om å beholde Viken. Styret i Buskerud Ap vil derimot oppløse fylket.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres.

Det er klart etter etter møter tirsdag kveld.

– Vi er veldig tydelig på dette. Styret er samstemt: Vi går inn for oppløsning av Viken, sier Martin Kolberg, leder i fylkespartiet i Buskerud, til NRK etter styremøtet.

I uttalelsen fra styret heter det at det er av stor viktighet å holde det som ble lovet velgerne. Representantskapsmøte i Buskerud Arbeiderparti er 18 januar.

Samtidig vedtok representantskapet i Akershus Ap å gå mot oppløsning. I vedtaket heter det at selv om partiet var mot opprettelsen av Viken fylkeskommune er det nå få argumenter for oppløsning. Det henvises til det faglige grunnlaget som fylkesadministrasjonen har utarbeidet.

53 stemte for styrets innstilling mens 15 stemte for å oppløse fylkeskommmunen.

Fylkespartiet mener en oppløsning vil være tidkrevende og kostbart.

– Det vil kunne påvirke tjenestene og samfunnsutviklinga i vårt fylke. Viken Arbeiderparti gikk til valg på at vi ville videreføre og ta vare på det som fungerer godt i Buskerud, Akershus og Østfold, og sammen bygge det nye fylket. Det vil vi gjøre gjennom å ta politisk ansvar for utviklingen. Akershus Arbeiderparti mener samfunnets ressurser skal brukes på å gi bedre tjenester til våre innbyggere. Akershus Arbeiderparti går imot oppløsning av Viken fylkeskommune, heter det i vedtaket.

Da styret i Akershus Arbeiderparti innstilte på å beholde storfylket, vakte det sterke reaksjoner i Senterpartiet.

Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik fra Akershus frykter saken vil få konsekvenser for samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Det å aktivt motarbeide oppløsing av Viken vil undergrave hele tilliten til regjeringsprosjektet. Vi må følge opp de forpliktelsene vi har kommet med tidligere. Viken-saken er en av de aller viktigste sakene i så måte, sa Gjelsvik til NRK.

I Østfold Arbeiderparti har stemningen vært klar lenge på at man ønsker å oppløse Viken. Styret møtes mandag 17. januar.

Den endelige beslutningen skal fattes i fylkestinget 23. og 24. februar. Arbeiderpartiet fatter sitt endelig standpunkt på et felles representantskapsmøte 5. februar.

Powered by Labrador CMS