Nyheter

Asker-ordfører Lene Conradi (H) er leder i fellesnemnda for nye Asker som ønsker å formalisere samarbeidet med Bærum. Foto: Terje Lien
Asker-ordfører Lene Conradi (H) er leder i fellesnemnda for nye Asker som ønsker å formalisere samarbeidet med Bærum. Foto: Terje Lien

Bærum og nye Asker vil samarbeide tettere

Storfylket Viken vil samarbeide med kommuneregioner i stedet for 51 enkeltkommuner. Derfor utreder Bærum og nye Asker et tettere formalisert samarbeid. Ni kommuneregioner

Publisert Sist oppdatert

– Asker og Bærum har samarbeidet lenge om mye. Mange utenfor regionen tror vi er én kommune, sier Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H).

Lisbeth Hammer Krog (H), ordfører i BærumFoto: Joakim S. Enger
Lisbeth Hammer Krog (H), ordfører i BærumFoto: Joakim S. Enger

De to kommunene rett sørvest for Oslo samarbeider om oppgaver som legevakt, brannvesen, krisesenter og vannforsyning. For å fremme felles interesser har de opprettet sykehusutvalget og E18-utvalget.

Fra nyttår blir Akershus, Østfold og Buskerud storfylket Viken. Fellesnemnda i Viken ønsker at regionalt plansamarbeid og annen kontakt mellom fylket og kommunene skjer gjennom regionråd eller lignende organer som representerer kommuneregioner innenfor det nye fylket.

Fellesnemnda har vedtatt at Buskerudmodellen skal tilpasses Viken. Det innebærer at fylket inngår partnerskapsavtaler med regionråd eller lignende organ.

NIVI Analyse og Samfunnsøkonomisk Analyse har utredet dette for Viken og anbefalt en inndeling i ni kommuneregioner (se faktaboks).   

Ni kommuneregioner

NIVI Analyse anbefaler en framtidig samarbeidsstruktur i Viken med ni kommuneregioner og tilhørende samarbeidsorganer:
1. Asker og Bærum med 220.000 innbyggere
2. Drammensregionen med 146.000 innbyggere
3. Kongsbergregionen med 58.000 innbyggere
4. Ringerike med 60.000 innbyggere
5. Hallingdal med 21.000 innbyggere
6. Romerike med 303.000 innbyggere
7. Follo og Indre Østfold med 194.000 innbyggere
8. Mosseregionen med 62.000 innbyggere
9. Nedre Glomma og Halden med 183.000 innbyggere

Kilde: NIVI Rapport 2019:3, Kommuneregioner og regionråd i Viken

“Bli kjent”-møte

Alle de andre kommuner i det som blir Viken har formaliserte samarbeid, de fleste i regionråd, bortsett fra Asker og Bærum.

– Vi har ikke hatt behov for det, fordi vi er så tett på hverandre allerede, både administrativt og politisk. Men vi forstår jo at Viken ikke kan ha dialogmøter med 51 kommuner, og ønsker en ordning med færre regionale aktører, sier Krog.

Både hun og Asker-ordfører Lene Conradi (H), som leder fellesnemnda i nye Asker, er derfor innstilt på å formalisere samarbeidet.

Nylig var dette tema for et felles «bli kjent»-møte mellom fellesnemnda i nye Asker og formannskapet i Bærum.

– Både nye Asker og Bærum ser primært mot Oslo. Vi har sterke felles interesser i å samarbeide om særlig areal- og transportpolitikken i hovedstadsområdet. Her står vi sterkere sammen, og også når vi samordner oss med andre delregioner i Viken, sier Conradi.

Ny samarbeidsmodell

De to Høyre-ordførerne har ikke tatt stilling til samarbeidsmodell, men er enige om at de ikke ønsker å gjøre samarbeidet for byråkratisk.

– Vi ønsker i utgangspunktet å klare oss med de ressursene vi har i våre to kommuner, og ikke ansette nye folk. Men vi må lage noen strukturer for samarbeidet både administrativt og politisk, sier Conradi.

Det mørkeblå feltet er Bærum og nye Asker: Bare litt over 2 prosent av arealet i Viken, men nær 20 prosent av innbyggerne.Illustrasjon: Nye Asker og Bærum kommune
Det mørkeblå feltet er Bærum og nye Asker: Bare litt over 2 prosent av arealet i Viken, men nær 20 prosent av innbyggerne.Illustrasjon: Nye Asker og Bærum kommune

Politikerne i nye Asker og Bærum har gitt rådmennene i bestilling å utrede samarbeidsløsninger. De har laget et første notat. Her foreslår de at det bør diskuteres å ta i bruk det politiske samarbeidsorganet som beskrives i den nye kommuneloven.

Samarbeid i regionråd er svært utbredt, men har ikke noe klart juridisk innhold. Derfor fastsetter den nye kommuneloven, som vil bli gjeldende når nye kommunestyrer konstituerer seg etter valget, rammer for organet som kalles «interkommunalt politisk råd» (ekstern lenke, kap. 19.3). Dette ligner på dagens regionråd. Slike råd skal ikke produsere tjenester eller utøve politisk myndighet, men være et organ for flere kommuners politiske samordning av interesser.

Fleksibelt samarbeid

Selv om nye Asker og Bærum inngår et slikt samarbeid, understreker de to ordførerne at det må være fleksible samarbeidsformer i hele området som kalles Vestregionen. Røyken og Hurum er knyttet til Drammen, Bærum til Hole og Ringerike.

– Når det gjelder næringsliv og arbeidsplasser, for eksempel, har vi det som nå kalles Energy Valley. Jeg er opptatt av fleksibilitet i samarbeidet, avhengig av saksområde og problemstilling, sier Krog.

Powered by Labrador CMS