Nyheter

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) leder valgstyret i fylkeskommunen.
Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) leder valgstyret i fylkeskommunen.

Det blir digital folkeavstemning i Innlandet

På grunn av korona blir folkeavstemningen i Innlandet kun gjennomført digitalt. Det vedtok valgstyret tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Valgstyret ledes av fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap), med Aud Hove (Sp) som nestleder. 

Det var på det siste fylkestingsmøtet at en representant fra Arbeiderpartiet, veteranen Erik S. Winther, brøt ut av gruppa og stemte for en folkeavstemning. Dermed ble det vedtatt med knappest mulig flertall. 

Flere foreslo å ekskludere Winther etter hendelsen, men det vil ikke skje.

Vil nå smittetoppen

På fylkeskommunenes nettside står det at prognoser for pandemien viser at vi kommer til å nå toppen av smitte i Innlandet i midten av januar. Sannsynligvis vil også sesonginfluensaen ha kommet for fullt.

Statsforvalteren i Innlandet anbefaler derfor ikke at mennesker samles i stemmelokaler. Dette kan også virke avskrekkende, og føre til at mange ikke tør å møte fram for å stemme.

Ved heldigital avstemning kan du stemme fra hvilken som helst enhet med en nettleser. Identifisering skjer ved hjelp av bank-ID. Avstemningsperioden blir fra 10. til 17. februar.

Lager felles mal

De som har stemmerett ved folkeavstemningen, er de samme som har stemmerett ved kommune- og fylkestingsvalg. Dessuten har fylkesvalgstyret bestemt at også 16- og 17-åringer skal få stemme. 

Fylkeskommunedirektøren skal jobbe med en felles mal for hvordan fylkeskommunen og kommunene skal jobbe sammen for følge opp innbyggere som mangler digital kompetanse eller ikke har nettilgang der de bor.

I tillegg til folkeavstemning skal fylkeskommunen gjennomføre en høringsrunde blant kommuner, fylkeskommunale råd, organisasjoner og andre. Det bestemte fylkestinget i desember.

Det skal også gjennomføres en undersøkelse blant medarbeiderne i Innlandet fylkeskommune.

Powered by Labrador CMS