Nyheter

Geir Vinsand er med i ukas episode av podkasten Kontrollutvalget. Han snakker om fylkeskommunenes framtid.
Geir Vinsand er med i ukas episode av podkasten Kontrollutvalget. Han snakker om fylkeskommunenes framtid.

– Det egentlige Norge trer fram med sin bo- og arbeidsregioner

Fylkeskaos vil kanskje noen si om oppløsninger og kommuner som vil bytte fylke, men kommuneutreder Geir Vinsand mener det er det egentlige Norge som trer fram, med sine bo- og arbeidsregioner.

Publisert Sist oppdatert

I ukas podkast snakker vi med utreder og kommunekonsulent Geir Vinsand og samfunnsforsker Jonas Stein ved UiT Norges arktiske universitet om fylkeskommunens framtid.

Stein har sett på hvordan tilliten til Stortingets politikere påvirkes av tvangssammenslåing av fylkeskommuner, og bortsett fra i Troms og Finnmark har det liten betydning.

– I Finnmark spesielt har debatten om fylkeskommunen sparket liv i konfliktlinjen sentrum/periferi. I Viken har det hatt mindre betydning, sier Stein.

Både Stein og Vinsand tror det er umulig å gi fylkeskommunene nye oppgaver dersom oppløsningene blir gjennomført.

– Nå begynner det å bli virkelig interessant, ler Geir Vinsand. Han sikter til oppløsningene, samt alle kommunene som vil skifte fylke.

– Det egentlige Norge trer fram, sier Vinsand. Han mener kommunene nå søker til andre kommuner i samme bo- og arbeidsmarked.

– Hagenutvalgets ideer om store fylkeskommuner, som bygges ovenfra med statlige oppgaver, har endt i en blanding av folkeopprør, kommuneopprør og partiopprør bortsett fra i Trøndelag og Agder, sier han.

– Trøndermodellen som vant fram i reformarbeidet, med visjoner om motmakt til Oslo, nedlegging av direktorater og regionalisering av enhetsstaten, er stein død som nasjonal modell og videre reformlinje, sier Vinsand.

Powered by Labrador CMS