Nyheter

NVE, som blant annet har et ansvar for flomberedskap, er blant statsetatene Difi mener bør endre regionstruktur etter de nye fylkesgrensene. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
NVE, som blant annet har et ansvar for flomberedskap, er blant statsetatene Difi mener bør endre regionstruktur etter de nye fylkesgrensene. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke

Difi anbefaler regionreform i staten

Fylkene er i ferd med å slå seg sammen. Difi anbefaler at den regionale staten følge etter og tilpasser seg de nye fylkesgrensene.Difis rapport

Publisert Sist oppdatert

De siste tiårene har stadig flere statsetater sprengt dagens fylkesgrenser og organisert seg i færre og større, og vidt forskjellige, regionale enheter. Det er stor frustrasjon i kommuner og fylker over den fragmenterte regionale staten.

I regionreformen har det vært et løfte fra regjeringen at staten skulle tilpasse sine egne regionale virksomheter til den nye fylkesstrukturen.

Fylkesmennene, som er det viktigste statlige kontaktpunktet for kommuner og fylker, slås sammen til ti embeter allerede fra 1. januar 2019 – ett år før det blir 11 fylker, inkludert Oslo.

Difis rapport

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har på oppdrag fra Kommunaldepartementet utarbeidet et faglig grunnlag for KMDs gjennomgang av regional statsforvaltning som en del av regionreformen.

Difi har vurdert endringer i den regionale statens inndeling tilpasset den nye fylkesstrukturen fra 2020, som kan bidra til å styrke samhandlingen mellom statsetatene, Fylkesmennene, fylkeskommunene og kommunene.

Difi har innhentet synspunkter og vurderinger fra 11 berørte etater, Fylkesmenn, fylkeskommuner og kommuner.

Gjennomgangen er delt tematisk i tre regionale samhandlingsarenaer:

  • Samfunnssikkerhet og beredskap
  • Regional planlegging og utvikling
  • Kommunerettet virksomhet

 

Det er utarbeidet egne delrapporter for hvert av disse temaene og en hovedrapport.

Avdelingsdirektør Hildegunn Vollset har vært prosjektansvarlig og Magne Langset prosjektleder.

Difis anbefalinger

I en ny rapport gir Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) Kommunaldepartementet råd om hva som bør gjøres.

Difi har vurdert 11 statsetater som har et regionalt apparat og samhandler mye med kommuner og fylker på viktige områder som samfunnssikkerhet og beredskap, planlegging og samfunnsutvikling.

Det prinsipielle utgangspunktet til Difi, er at statsetatenes regionale ledd i utgangspunktet bør følge fylkesgrensene. Eventuelle lokale ledd bør følge kommunestrukturen.

Konkret gir Difi disse anbefalingene for de 11 statsetatene:

Regiongrensene i Kystverket og Fiskeridirektoratet vil sammenfalle med de nye fylkesgrensene. Det vil også NAVs fylkesstruktur fra 2019. Politidistriktene er nylig endret.

Disse etatenes regiongrenser bør endres og bli sammenfallende med de nye fylkesgrensene: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Sivilforsvaret, Husbanken og Innovasjon Norge – som er i gang.

Framtidig regional organisering i Statens vegvesen er uavklart, fordi administrasjonen av fylkesveiene skal overføres til fylkeskommunene, men eventuelle regioner bør følge fylkesgrensene, mener Difi.

Behovet for framtidig regionalt ledd i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er også uavklart, fordi overføring av oppgaver til fylkene utredes.

Det anbefales ingen endringer i Bufetats regionstruktur.

Andre viktige beredskapsetater som Heimevernet (HV), Mattilsynet og UDI bør vurdere sin inndeling slik at de ikke bryter de nye fylkesgrensene, mener Difi.

Mæland ser muligheter

– Jeg har sett fram til å motta rapporten om regional inndeling og få anbefalingene til Difi om hvordan vi framover kan sikre folk best mulige tjenester. Det er først nå vi får et helhetlig bilde av hvordan dette oppleves av aktørene regionalt, og ikke minst hvordan de vurderer forutsetningene for samhandling i lys av ny fylkesstruktur, sier kommunalminister Monica Mæland (H) i en kommentar.

Kommunalminister Monica Mæland (H) Foto: Magnus K. Bjørke
Kommunalminister Monica Mæland (H) Foto: Magnus K. Bjørke

Difi har intervjuet et stort antall regionale aktører, både statlige og fylkeskommunale, om hvordan de opplever samhandlingen.

Mæland legger i sin kommentar vekt på at Difi ikke mener det skal være noe absolutt krav at statsetatene skal følge fylkesgrensene. Tydelige styringssignaler er også viktig for å skape god regional samhandling.

– Jeg er glad for at både statsetatene og fylkeskommunene ser positive muligheter for styrket samhandling om regional utvikling etter den nye fylkesinndelingen fra 2020, sier Mæland.

Hun vil nå la de berørte departementene og deres underliggende etater få lese og drøfte rapporten. Regjeringen vil orientere Stortinget om status i arbeidet i kommuneproposisjonen for 2020, varsler Mæland.

KS fornøyd

– KS har lenge bedt om at det i størst mulig grad må være samsvar mellom fylkesgrenser og inndeling av regionale statlige etater av betydning for kommuner og fylkeskommuner. Anbefalingene fra Difi støtter opp under vårt syn, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen i en kommentar.

KS-leder Gunn Marit HelgesenFoto: Magnus K. Bjørke
KS-leder Gunn Marit HelgesenFoto: Magnus K. Bjørke

KS mener Difi-rapporten gir et godt faktagrunnlag og tydelige råd om endringer som vil styrke både samfunnssikkerheten og den regionale utviklingen.

Helgesen ber om at statsråd Mæland snarest mulig setter i gang arbeidet med å følge opp anbefalingene hun har fått.

– KS og kommunesektoren bidrar gjerne til å få gjort endringer som vil gi en mer effektiv, brukerrettet og enklere offentlig sektor, sier hun.

Powered by Labrador CMS