Nyheter

Sogn og Fjordanes plan for å beholde energisaksjer i fylket etter sammenslåing med Hordaland utløser ikke noen forkjøpsrett for de andre aksjonærene, mener Sogn og Fjordane tingrett. Foto: Colourbox.com
Sogn og Fjordanes plan for å beholde energisaksjer i fylket etter sammenslåing med Hordaland utløser ikke noen forkjøpsrett for de andre aksjonærene, mener Sogn og Fjordane tingrett. Foto: Colourbox.com

Får overføre energiaksjene fra fylket til kommunene

Fylkeskommunen kan overføre energiaksjer fra fylket til kommunene, slår Sogn og Fjordane tingrett fast, men dommen kan bli anket.Sogn og Fjordane Energi AS

Publisert Sist oppdatert

Sogn og Fjordane Energi AS

Består av tre datterselskap innen produksjon, distribusjon og salg av strøm.

Har om lag 250 ansatte over store deler av fylket.

Er en av de største produsentene av fornybar energi på Vestlandet og eier 12 kraftverk, leier fem og er deleier i sju.

Brutto driftsinntekter på 1,3 milliarder i 2017, brutto driftsresultat på 533 millioner

Eies av Sogn og Fjordane fylkeskommune (SF Holding), BKK og kommunene Flora, Gloppen, Bremanger, Askvoll, Selje, Eid og Naustdal.

Fra 2020 skal Sogn og Fjordane slå seg sammen med Hordaland til den nye fylkeskommunen Vestland. Dermed oppstår også debatten om hva som skal skje med verdiene som de to fylkene sitter med.

Sogn og Fjordane fylkeskommune vurderer å overføre energiaksjer fra fylket til kommunene for at verdiene som genereres i Sogn og Fjordane Energi AS skal komme kommunene i fylket til gode. Det er et ønske som slett ikke alle uten videre støtter, og det første sverdslaget har nå vært avholdt i Sogn og Fjordane tingrett.

A- og B-aksjer

Retten har nå sagt at fylkeskommunen kan overdra aksjer i Sogn og Fjordane Holding AS uten at det utløses noen forkjøpsrett for holdingsselskapets aksjer i Sogn og Fjordane Energi.

Overdragelsen er planlagt gjennomført slik at det opprettes to aksjeklasser i holdingselskapet. 20 prosent av disse blir A-aksjer og resten B-aksjer. Gjennom vedtektene skal A-aksjene sikres 51 prosent av stemmene på generalforsamlingen. For øvrig er aksjene likestilt. Planen er at B-aksjene skal overdras til kommunene i Sogn og Fjordane. Hensikten er at kommunene som får B-aksjene, kan få utbytte av det overskuddet som genereres i holdingselskapet, mens den nye region Vestland vil få A-aksjene slik at de kan bestemme over selskapet.

Det var Sogn og Fjordane fylkeskommune som gikk til sak mot BKK for å få avklart om denne skisserte aksjeoverføringen ville medføre forkjøpsrett for andre aksjonærer. Fylkeskommunen har tidligere hatt aksjer direkte i Sogn og Fjordane Energi (SFE). I april i fjor overførte fylkeskommunen alle sine aksjer i SFE til SF Holding, som er heleid av fylkeskommunen. Dette holdingselskapet har nå 49,6 % av aksjene i SFE. De øvrige aksjonærene er BKK med 36,8 % og sju kommuner i fylket eier til sammen 13,6 %.

Spørsmålet Sogn og Fjordane fylkeskommune ba retten ta stilling til, var om de kunne opprette to aksjeklasser i SF Holding og overdra aksjene i den ene klassen til primærkommunene i Sogn og Fjordane uten at det ble utløst en forkjøpsrett til alle SFE-aksjene som SF Holding eier.

Retten mener det fylkeskommunen har gjort til nå er gjort for at overskuddene som skapes i energiselskapet i størst mulig grad skal kommune innbyggerne i Sogn og Fjordane til gode. «For å oppnå dette, må transaksjonen gjennomføres på en slik måte at transaksjonen ikke utløser forkjøpsrett for de øvrige aksjonærene i SFE», heter det i dommen fra tingretten.

Gjelder store verdier 

BKK, som den andre store aksjonæren i Sogn og Fjordane Energi, mente at det ville utløses en forkjøpsrett hvis fylkeskommunen overførte aksjer slik det nå planlegges. BKK har ifølge dommen ikke vært villig til å si noe om hvorvidt de faktisk ville benyttet seg av en slik forkjøpsrett. Dessuten mente BKK at hele saken burde avvises blant annet fordi det per dags dato er uklart både om og i så fall når fylkeskommunens transaksjon skal gjennomføres.

Retten på sin side har kommet til at fylkeskommunen har et reelt behov for en rettslig avklaring i forkant av beslutningen om å overføre aksjer eller ikke. «Det er tale om store verdier, og avgjørelsen kan ha prinsipiell betydning utover saken her», heter det i dommen.

Retten har altså kommet til at forkjøpsretten ikke utløses og begrunner dette med at den nye fylkeskommunen vil ha en eierposisjon i SF Holding som gjør at fylkeskommunen har bestemmende innflytelse over selskapet. Retten peker også på at det ikke kommer utenforstående aksjonærer inn i SFE og at maktforholdene mellom aksjonærene ikke forrykkes.

Tilpasning, ikke omgåelse, mener retten

«Det bør i denne sammenheng presiseres at det ikke er noe galt i at fylkeskommunens verdidisponering tilpasses de løsninger som aksjeloven gir rom for. Det er altså ikke tale om omgåelser, som er et belastet uttrykk, men tilpasninger til Aksjonæravtale, vedtekter og lovens regler. De løsninger fylkeskommunen her legger opp til, har som sagt i høyden begrensede konsekvenser for aksjonærene i SFE, og krenker ikke formålene bak forkjøpsretten. Hadde fylkeskommunen derimot overført SFE-aksjer direkte til primærkommunene, ville forkjøpsretten blitt utløst», heter det i dommen.

Dommen er fortsatt ikke rettskraftig, og etter det Kommunal Rapport erfarer, er det sannsynlig at BKK kommer til å anke.

Powered by Labrador CMS