Nyheter

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) og varaordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) vil stemme mot søksmål og for fellesnemnd på fylkestingets møte som starter onsdag. Til venstre fylkesordfører i Troms, Knut Werner Hansen (Ap). Bilde fra felles fylkestingsmøte i oktober 2017. Foto: Finnmark fylkeskommune
Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) og varaordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) vil stemme mot søksmål og for fellesnemnd på fylkestingets møte som starter onsdag. Til venstre fylkesordfører i Troms, Knut Werner Hansen (Ap). Bilde fra felles fylkestingsmøte i oktober 2017. Foto: Finnmark fylkeskommune

Finnmark Ap vil ikke saksøke staten

Finnmark Ap dropper søksmål og vil velge medlemmer til fellesnemnda, hvis de får like mange som Troms. Kommunalministeren åpner for å vurdere det.

Publisert Sist oppdatert

Fylkesstyret hadde fått fullmakt av representantskapet til å vedta partiets standpunkt i saken. Det betyr at på møtet som starter i Finnmark fylkesting i morgen, vil Arbeiderpartiets representanter:

  • Stemme imot å sende et prosessvarsel om at fylkeskommunen vurderer rettssak om sammenslåingsvedtaket.
  • Stemme for å oppnevne medlemmer til fellesnemnda for sammenslåingen med Troms.

Dermed vil det bli flertall for dette.

Jevn avstemning

Finnmark fylkesting har arbeidet for å reversere Stortingets vedtak om sammenslåing med Troms, og nektet å oppnevne medlemmer til fellesnemnda. Nå velger altså Ap å gå videre med sammenslåingen – som skal tre i kraft om ett år.

«Vi er fortsatt mot tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark, men stortingsflertallet har bestemt at Troms og Finnmark skal slås sammen mot Finnmarks ønsker. Flertallet i styret (5 mot 4) mener at Finnmarks befolknings interesser best ivaretas ved å starte arbeidet i fellesnemnda nå. Dette under forutsetning av at vi får 19–19 i fellesnemnda. Vi ber Monica Mæland utvise ny forskrift for sammensetningen», skriver Aps fylkesstyre i en pressemelding.

Lik representasjon i fellesnemnda

Ifølge inndelingsloven skal kommuner og fylkeskommuner være representert i forhold til folketall i fellesnemnda. Kommunene kan selv vedta å fravike dette.

I avtalen som ble meklet fram på Gardermoen i februar fikk Finnmark 17 representanter i nemnda og Troms 19. Da Finnmark fylkesting avviste avtalen, fastsatte Kommunaldepartementet en forskrift der Troms får 19 og Finnmark ni medlemmer i nemnda, som er i tråd med inndelingsloven.

Kommunalminister Monica Mæland (H) er åpen for å vurdere sammensetningen av nemnda hvis både Troms og Finnmark ønsker det. 

- Jeg registrerer en positiv utvikling i arbeidet med sammenslåing av Troms og Finnmark. Jeg har ikke fått en henvendelse om å endre sammensetningen i fellesnemnda ennå. Hvis Troms og Finnmark ber meg endre sammensetningen, er jeg beredt til se på det, sier hun i en kommentar til Kommunal Rapport..

Valgte politisk vei 

– Vi har prøvd alt siden juni 2017, men det er nå stortingspartiene med KrF som har tatt denne avgjørelsen. Vi mener vi står ved et veiskille, der vi nå har valgt den politiske og ikke den rettslige veien, sier fylkesleder Kristina Hansen til iFinnmark.

Hun sier hun tilhører flertallet i saken. Mindretallet ville gjøre et siste forsøk med en rettslig vei.

Fylkestinget har fått advokatfirmaet Kluge til å vurdere lovligheten av vedtaket. De konkluderte sist uke med at Stortingets sammenslåing av Troms og Finnmark kan være ugyldig, fordi det er mangelfull utredet og hørt i fylkene. Det samme har andre ledende jurister sagt.

 
Powered by Labrador CMS