Nyheter

Kommunalminister Monica Mæland (H) gir på fylkenes oppfordring like mange representanter i fellesnemnda til Troms og Finnmark. Foto: Terje Lien
Kommunalminister Monica Mæland (H) gir på fylkenes oppfordring like mange representanter i fellesnemnda til Troms og Finnmark. Foto: Terje Lien

Finnmark får like mange som Troms

Troms og Finnmark fylkeskommuner er enige om lik representasjon i fellesnemnda, og kommunalminister Monica Mæland (H) sier ja.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uka vedtok et knapt flertall i Finnmark Aps styre å gå inn for å velge medlemmer til fellesnemnda for sammenslåingen med Troms. Forutsetningen var at de to fylkene får like mange representanter i fellesnemnda.

Mæland sa til Kommunal Rapport i går at hun var åpen for å endre forskriften dersom begge fylker ønsket det.

Dette har den politiske ledelsen i Troms fylkeskommune gått med på, og de to fylkeskommunene har sammen bedt Kommunaldepartementet endre sammensetningen av fellesnemnda i forskriften om sammenslåing.

Da Finnmark fylkestings møte startet i morges, ble det flertall for å be kommunalministeren endre forskriften. Svaret kom i løpet av møtet, som i ettermiddag etter alt å dømme vil velge medlemmer til fellesnemnda.

Lytter til fylkene

– Jeg ønsker å imøtekomme Troms og Finnmarks ønsker. Fellesnemnda er fylkeskommunenes eget organ, og når nå begge parter er enige om veien videre, mener jeg det er riktig å legge til rette for at arbeidet kan starte opp på en god måte, sier kommunalminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Kommunaldepartementet har nå fastsatt en ny forskrift hvor det står at fellesnemnda skal bestå av 19 medlemmer fra hvert av de to fylkene.

I den første forskriften i mars fikk Troms 19 og Finnmark 17 medlemmer, slik de ble enige om i avtalen som ble meklet fram på Gardermoen. Da Finnmark fylkesting avviste avtalen, fastsatte departementet i juni en ny forskrift som ga Finnmark ni medlemmer. Dette er i tråd med inndelingsloven, som sier at det skal være representasjon etter folketall.  

Første møte mandag

Mæland har allerede innkalt til det første møtet i fellesnemnda, i Tromsø førstkommende mandag, 17. desember.

– Jeg er glad for at Troms og Finnmark endelig skal samles og begynne på det viktige arbeidet med å bygge den nye fylkeskommunen, sier Mæland.

På eget initiativ har statsråden også endret forskriftens § 3 slik at fylkeskommunene sammen kan vedta endringer i fellesnemndas arbeidsoppgaver og fullmakter.

– Nå er det opp til fylkeskommunene selv å ta styring og ansvar over arbeidet med å etablere den nye fylkeskommunen, sier Mæland.

 
Powered by Labrador CMS