Nyheter

Fylkestinget i Finnmark skal stemme over søksmål mot staten og valg til fellesnemnd neste uke. Her fra møtet i mars. Foto: Maria Borch Mietinen, Finnmark fylkeskommune
Fylkestinget i Finnmark skal stemme over søksmål mot staten og valg til fellesnemnd neste uke. Her fra møtet i mars. Foto: Maria Borch Mietinen, Finnmark fylkeskommune

Finnmark vurderer søksmål om sammenslåing

Advokatfirma mener Stortingets sammenslåing av Troms og Finnmark kan være ugyldig. Finnmark fylkesting avgjør neste uke om de skal saksøke staten.

Publisert Sist oppdatert

På oppdrag fra Finnmark fylkeskommune har advokatfirmaet Kluge utredet det rettslige grunnlaget for å gå til sak mot staten om sammenslåingen med Troms.

Kluge konkluderer nå med at:

« … det kan anføres gode rettslige argumenter for at Stortingets vedtak av 8. juni 2017 om sammenslåing av Troms og Finnmark er ugyldig».

Det framgår av fylkesrådmannens saksframlegg til fylkestingets møte 12. og 13. desember. Her skal de folkevalgte ta stilling til om de skal sende et prosessvarsel – et varsel om at man vurderer å bringe saken inn for domstolsbehandling og gir motparten adgang til å redegjøre for sitt syn, før man tar en beslutning.

Avviser ulovlig vedtak

Jussprofessor Eivind Smith har hevdet det samme, både i avisinnlegg og i en høring i Stortinget.

Begrunnelsen er kort sagt denne: Stortingsflertallet ble enige om å slå sammen de to nordligste fylkene i juni 2017, selv om regjeringen foreslo å utsette behandlingen av fylkesstrukturen i nord. Stortingets vedtak om sammenslåing var dermed ikke utredet og framlagt for fylkestingene og Sametinget i tråd med inndelingsloven, mener Smith og advokatfirmaet Kluge.

På spørsmål fra Sandra Borch (Sp) har kommunalminister Monica Mæland (H) og Kommunaldepartementet avvist at vedtaket er ulovlig.

– Vi har akkurat mottatt notatet fra advokatfirmaet Kluge. Nå skal vi gå igjennom dette med stor interesse. Saken skal behandles i fylkestinget i neste uke, sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i en pressemelding.

Ja eller nei til fellesnemnda?

Finnmark fylkesting har nektet å oppnevne medlemmer til fellesnemnda for sammenslåingen med Troms.

Nylig innkalte Mæland for andre gang til møte i nemnda – 17. desember, få dager etter fylkestingets møte.

Å oppnevne medlemmer til fellesnemnda står også på fylkestingets dagsorden neste onsdag. Fylkesrådmannen innstiller på at det blir gjort.

I avtalen som ble meklet fram på Gardermoen i februar fikk Finnmark 17 representanter i nemnda, Troms 19. Men da Finnmark fylkesting avviste avtalen, fastsatte Kommunaldepartementet en forskrift der Troms får 19 og Finnmark ni medlemmer i nemnda. Dette er i tråd med inndelingsloven, som sier at det skal være representasjon i forhold til folketall.

Ap er i tvil

Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen til om fylkestinget vil støtte valg av medlemmer til fellesnemnda. Det er fylkesstyret i partiet som skal bestemme partiets standpunkt.

Ifølge en rundspørring avisa Finnmarken har gjort, er det usikkert hva styret lander på. Styremedlemmer krever i utgangspunktet lik representasjon i fellesnemnda og en garanti for at toppledelsen i det nye fylket skal deles mellom Tromsø og Vadsø.

Høyres gruppeleder i fylkestinget, Jo Inge Hesjevik, sa til NRK Finnmark sist uke at departementet vil gi Finnmark flere enn ni medlemmer hvis Ap sier ja til å velge medlemmer til fellesnemnda. Dette signalet skal Ap i Finnmark være kjent med.

 
Powered by Labrador CMS