Nyheter

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng vil hjelpe Finnmark Ap fram mot valget til nytt fylkesting i Finnmark og Troms fylke. Foto. Arbeiderpartiet
Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng vil hjelpe Finnmark Ap fram mot valget til nytt fylkesting i Finnmark og Troms fylke. Foto. Arbeiderpartiet

– Flertallet for regionreformen må respekteres

Ap-topper vil ikke fortelle Finnmark Ap hva de bør gjøre videre, men signalet er klart: Aksepter stortingsflertallet og se fram mot valg til nytt fylkesting neste år.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er imot tvangssammenslåing av Finnmark og Troms, men stortingsflertallet har nå for tredje gang slått fast at fylkesstrukturen som er foreslått ligger fast. Det må vi respektere og forholde oss til, sier partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) til Kommunal Rapport.

Noe av det samme sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da Kristelig Folkeparti og regjeringspartiene sist uke ble enige om en avtale om regionreformen. Stortingsflertallet er enige om at strukturen ligger fast og om hvilke oppgaver fylkene skal få.

Ap-ledelsen vil ikke direkte fortelle Finnmark Ap hva de bør gjøre videre, men gir likevel et så klart signal de kan.

Avgjørelse i Finnmark fylkesting 17. oktober

Finnmark fylkesting skal møtes 17. og 18. oktober. Her må de diskutere og ta stilling til om de skal oppnevne medlemmer til fellesnemnda og for alvor starte arbeidet med å slå seg sammen med Troms.

Kommunalminister Monica Mæland (H) avventer å innkalle fellesnemnda til møte til etter at fylkestinget har konkludert. Troms fylkesting møtes også 17. oktober.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) har ikke tenkt å gi seg ennå. Hun vil avvente Stortingets endelige behandling av saken før de tar stilling til hva de skal gjøre videre. Det sa hun til Kommunal Rapport etter at avtalen var klar i Stortinget.

Hun sikter her til forslagene Senterpartiet vil legge fram om å reversere sammenslåingen av Troms og Finnmark.

Stortingsrepresentant Ingalill Olsen sier til Kommunal Rapport at Finnmark Ap nå skal diskutere om de skal oppnevne medlemmer til fellesnemnda.

Initiativ til rettssak

Organisasjonen For Finnmark tar nå initiativ til en rettssak mot staten for å hindre sammenslåing.

De har engasjert advokat Geir Johan Nilsen, som har engasjert seg i saken, og vil i dag legge fram utkast til et såkalt prosessvarsel, som er første skritt mot en rettssak, melder NRK.

De håper å få Arbeiderpartiet og flertallet i fylkestinget til å stille seg bak en rettssak. Fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) har sagt at det kan være aktuelt. Jussprofessor Eivind Smith mener Stortingets vedtak er lovstridig. Det er blitt avvist av Kommunaldepartementet.

– Troms og Finnmark en realitet fra 2020

Eirik Sivertsen (Ap), kommunalpolitisk talsperson på Stortinget, sier han har stor forståelse for at de opplever frustrasjon og avmakt i Viken og i Troms og Finnmark, fordi et flertall på Stortinget tvinger gjennom sitt syn på tvers av lokale og regionale ønsker.

– Men selv om det ikke er klokt, er det et lovlig fattet vedtak som må følges opp. Representantene i Finnmark fylkesting må ivareta interessene til de som har valgt dem i arbeidet med regionreformen. Samtidig vil nye Troms og Finnmark fylkeskommune være en realitet fra 1. januar 2020 og skal levere sine tjenester til innbyggerne, påpeker han.

Heller ikke Sivertsen vil gi noe direkte råd til fylkestinget eller sine partifeller.

– Jeg har tillit til at medlemmene av fylkestingene fullt ut er i stand til å vurdere hva som er riktig nå for å sikre interessene til innbyggerne og gode velferdstjenester til sine innbyggere fra 1. januar 2020, sier han.

Valg til nytt fylkesting i 2019 

Partisekretær Stenseng vil hjelpe Finnmark Ap å se fram mot fylkestingsvalget neste år.

– Vi er opptatt av fortsatt å ha en nær og god dialog med våre folk i Finnmark og bidra til en best mulig prosess fram mot fylkestingsvalget i 2019, sier hun.

Partiene som ønsker sammenslåing av Finnmark og Troms – Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF– har slått sammen sine fylkeslag og er i full gang med en felles nominasjons- og programprosess. De rødgrønne partiene i Finnmark har avvist å gå sammen med sine respektive partier i Troms, fordi de ikke ønsker sammenslåing.

Stenseng utdyper:

– Vi er opptatt av at Arbeiderpartiet skal stille til valg i Finnmark neste år, og jeg tror vi vil stille sterkt, slik fylkespolitikerne har kjempet for fylket, sier hun.

Det innebærer å stille til valg til fylkestinget i den nye fylkeskommunen Troms og Finnmark. Fristen for å levere inn lister er 1. april neste år.

Powered by Labrador CMS