Nyheter

Fylkestinget i Troms og Finnmark behandler sak om oppløsning i mars. Bildet er fra det tidligere fylkestinget i Troms. Foto: Troms fylkeskommune
Fylkestinget i Troms og Finnmark behandler sak om oppløsning i mars. Bildet er fra det tidligere fylkestinget i Troms. Foto: Troms fylkeskommune

Frp i nord vil ikke ha oppløsning av Troms og Finnmark

– Vi går ikke for reversering. Vi ser framover, sier John Karlsen, gruppeleder for Frp i Troms og Finnmark fylkesting. Fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo (Sp) er derimot klar for reversering.

Publisert Sist oppdatert

John Karlsen, gruppeleder for Frp i Troms og Finnmark fylkeskommune, sier fylkespartiet ikke ønsker oppløsning av den nye fylkeskommunen i nord.

– Primært vil vi ha fjernet fylkeskommunen helt og få større kommuner. Sekundært vil vi ha hele Nord-Norge som én region. Men når det ble som det ble, vil se framover og jobbe for at Troms og Finnmark fylkeskommune blir så bra som den kan bli, sier Karlsen til Kommunal Rapport.

Han mener også at sammenslåingen i nord går helt greit så langt, og at folk ikke merker noen forskjell.

– Men skulle Stortinget bestemme at den nye fylkeskommunen skal oppløses, er det også helt greit for oss. Vi har ingen sterke følelser for fylkeskommunen, sier Karlsen.

Frp har seks representanter i det nye fylkestinget hvor Ap og Sp har flertall.

• Les også: Viken kan ryke med Frp i opposisjon

– Ingen illusjoner

Fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo (Sp) i Troms og Finnmark fylkeskommune tilhører flertallet som gjerne vil oppløse fylkeskommunen. Det blir lagt fram en sak om dette i fylkestinget i mars.

Han skriver i en e-post til Kommunal Rapport:

«Uavhengig av den nasjonale politiske situasjonen, planlegges det å legge fram en sak for Troms og Finnmark fylkesting, der man formelt i tråd med inndelingsloven vil vedta å be om at Stortinget opphever sammenslåingen av Troms og Finnmark. Et soleklart flertall på fylkestinget med Sp, SV og Ap kommer til å vedta dette med sikkert støtte fra flere.

Om den nasjonale situasjonen nå åpner for at gjeldende stortingsflertall i inneværende periode endrer seg ved at Frp skifter standpunkt, så vil det bety at vedtak om oppheving kan skje raskere enn om man måtte vente på et annet stortingsflertall etter valget i 2021, der Sp, SV og sannsynligvis Ap vil gå for oppheving.

Men for å si det veldig enkelt: Jeg har ingen illusjoner om at Frp, som er en del av det parlamentariske grunnlaget for en ny regjering Solberg (H, KrF og V), nødvendigvis endrer standpunkt, men de har i hvert fall sjansen om de vil lytte på innbyggerne til å støtte blant annet Sp i dette.»

Powered by Labrador CMS