Nyheter

Anette Solli (H) , Mirell Høyer-Berntsen (SV), Kåre Pettersen (V), Rina Mariann Hansen (Ap) og Kristin Ørmen Johnsen (H) diskuterer kultur og regionreform under Arendalsuka. Ordstyrer var Torbjørn Urfjell - kulturdirektør i Nye Kristiansand. Foto: Tone Holmquist
Anette Solli (H) , Mirell Høyer-Berntsen (SV), Kåre Pettersen (V), Rina Mariann Hansen (Ap) og Kristin Ørmen Johnsen (H) diskuterer kultur og regionreform under Arendalsuka. Ordstyrer var Torbjørn Urfjell - kulturdirektør i Nye Kristiansand. Foto: Tone Holmquist

Fylkeskommunene kan ønske seg kulturoppgaver

Det går mot store forskjeller i kulturoppgaver mellom fylkene. De nye fylkeskommunene kan ønske seg oppgaver og forhandle individuelt med staten.ARENDALSUKA 2019

Publisert Sist oppdatert

– Det er mye opp til fylkeskommunene selv hvilke oppgaver de får på kulturfeltet. Regjeringen går i dialog med hver enkelt fylkeskommune, med bakgrunn i Hagen-utvalget, sa Kristin Ørmen Johnsen (H), leder av Stortingets familie- og kulturkomité da fylkespolitikere møttes til debatt.

Temaet var nye kulturoppgaver til nye fylkeskommuner. Det var NOKU, kommunale kulturarbeideres faglige forum, som arrangerte debatten. Hagen-utvalget var altså et ekspertutvalg som forslo nye oppgaver som kunne overføres fra staten til kommunene.

Les også: Nei og atter nei

Fylkeskommunene var i et møte med departementet før sommeren. Det var et fellesmøte for alle de nye fylkeskommunene. Det som er helt sikkert, er at fylkeskommunene skal ta over ansvaret for kulturminnene. Striden står om festivaler og museer.

– Kulturministeren skal komme tilbake til Stortinget etter at hun har tatt en runde med fylkene. Da skal hun skissere hvilke oppgaver som forblir hos staten, og hva fylkeskommunene kan forhandle om, sa Ørmen Johnsen.

Alt vil ikke være klart til 2020. Forhandlingene vil begynne nå i august og vil pågå også etter nyttår. Det kommer en sak om dette i budsjettet for 2021, opplyses det fra Kulturdepartementet. I det budsjettet skal også ansvar og fordeling av oppgavene beskrives.

Offensive fylkeskommuner                                                          

ARENDALSUKA 2019

 

Arendalsuka blir arrangert for åttende gang i 2019.

Demokratifestivalen har som mål å være en politisk møteplass som bidrar til engasjement og interesse for politikk. 

Den ledes av et råd, hvor ordføreren i Arendal er leder og rådmannen sekretær, med en tilknyttet prosjektgruppe i kommunen. 

Øystein Djupedal, tidligere statsråd og fylkesmann, har vært operativ leder av programkomiteen, men slutter etter årets arrangement.

I år består Arendalsuka av 1.258 arrangementer og 204 stands - til sammen drøyt 1.200 unike aktører.

– Dess mer offensive fylkeskommunene er, dess mer de rigger en god organisasjon, jo flere oppgaver vil de få. Så får vi se hvor mye vi må øremerke, sa Ørmen Johnsen.

Hun kunne også fortelle, som høringsrundene til Hagen-utvalget også viste, at det er stor motstand i kulturinstitusjonene mot å bli overført fra staten til fylkeskommunene. Motstanderne er veldig redde for at de nye fylkeskommunene ikke klarer å prioritere kultur.

Les også:Kulturen frykter fylkeskommunene.

Anette Solli (H) er fylkesordfører i Akershus, og listetopp for Høyre i Viken fylkeskommune. Hun mener Viken er klar til å ta på seg hva det skal være.

– Vi har 170 kulturbyråkrater, og vi kan gjøre kulturjobbene veldig godt. Viken vil prioritere kultur høyt. Det er limet som skal holde denne regionen sammen, sa hun. Viken har ikke bedt departementet om noen spesielle oppgaver, men de har fortalt hva de er mener de gode på.

Skulle Solli ønske seg noe til den nye regionen, nevnte hun nasjonalt senter for dans.

Ønsker seg folkedans

Listetopp for Vestfold og Telemark Venstre, Kåre Pettersen, nevnte at de kunne ønske seg nasjonalt senter for folkemusikk og folkedans lagt til Bø i Telemark.

Og slik kan altså fylkeskommunene forhandle seg fram til nye oppgaver. Men de kan også si at de ikke vil ha flere oppgaver enn i dag.

Ingen fylker har visstnok ytret ønske om Kulturrådets oppgaver.

Mirell Høyer-Berntsen (SV), listetopp for SV i Agder, er blant dem som ikke er trygge på at penger følger oppgavene.

– Jeg tror det blir en utsulting av fylkene. Dere gir oss oppgavene, men ikke midlene. Det skremmer meg, sa hun.

Hun var også redd for at gode tilbud ville bli fragmentert, og at elitekultur ville bli prioritert på bekostning av bredde. Men først og fremst tror Høyer-Berntsen at det blir store forskjeller mellom fylkene.

– Hvor store forskjeller kan regjeringen tåle mellom Agder og Viken, spurte hun, men fikk ikke svar.

Powered by Labrador CMS