Nyheter

- Vi gjør små fremskritt, men skal komme i mål til 2020, sier fellesnemndleder for nye Troms og Finnmark fylkeskommune, Kari-Anne Opsal (Ap). Foto: Thomas Birkeland
- Vi gjør små fremskritt, men skal komme i mål til 2020, sier fellesnemndleder for nye Troms og Finnmark fylkeskommune, Kari-Anne Opsal (Ap). Foto: Thomas Birkeland

God stemning i Troms og Finnmark tross tvang

Selv iherdige reformmotstandere i Finnmark Ap mener tvangssammenslåingen med Troms kan gå bra.

Publisert Sist oppdatert

Parlamentarisme, ny organisasjonsmodell, nedsatt gjeldsgrad. Fellesnemnda for den nye fylkeskommunen Troms og Finnmark har gjort viktige vedtak for fremdrift. Fellesnemndleder Kari-Anne Opsal (Ap) fra Troms er forsiktig optimist.

Det har som kjent vært mange konflikter knyttet til sammenslutningen mellom de to fylkene i nord. Finnmark fylkesting har vært svært klare på at de ikke ønsker sammenslåing, og en folkeavstemning har vist massiv motstand.

Sammenslåingen er vedtatt i Stortinget før valget i 2017, og en oppløsning ble nedstemt av det nye Stortinget i 2018. Finnmark fylkesting har vurdert å gå til rettssak mot staten. Flere forsøk på å få til en intensjonsavtale, har strandet. Så forhandlingene startet med blanke ark.

Nestleder i fellesnemnda, Ulf Trygve Ballo (Ap) fra Finnmark, mener prosessen går tålelig bra.

– Vi har litt dårlig tid. Ting får ikke modnes helt. Det er jo store omveltninger, sier Ballo, men han har tro på at de kommer i mål til nyttår.

– Det viktigste for oss fra Finnmark er jo at vi får beholde arbeidsplassene, sier Ballo.

Parlamentarisme

Fellesnemnda har gjort et prinsippvedtak om parlamentarisme for den nye fylkeskommunen. Etter loven må det vedtas av det nye fylkestinget med to tredjedels flertall. Det er også bestemt at politikerne i fylkesrådet skal sitte både i Tromsø og i Vadsø.

Det skal være politisk og administrativ ledelse både i Vadsø og i Tromsø, faktisk fordelt helt likt. Fellesnemnda vil at når nye oppgaver tillegges fylkeskommunen, skal hele fylket tas i bruk.

To forslag til organisasjonsmodell har vært på høring, og er nå behandlet i fellesnemnda. Den ene var tvillingmodellen der fylkeskommunene fortsatte mer som før, men med en konsernledelse på toppen. Denne modellen ble forkastet. Fellesnemnda gikk for å bygge noe nytt gjennom divisjonsmodellen.

Skal dele på ledelsen

Divisjonsmodellen innebærer at Tromsø og Vadsø skal dele på ledelsen i de ulike avdelingene. Den administrative toppsjefen skal være i Tromsø. Det skal til sammen være fire divisjoner – to i Tromsø og to i Vadsø. Det er også bestemt hvor lederne skal sitte.

Ingen vanlige ansatte skal trenge å flytte på seg. Som i dag skal en tredel av de ansatte sitte i Finnmark og to tredeler i Troms. Når folk slutter og går av med pensjon, skal styrkeforholdet opprettholdes. Blir det kutt, skal det også tas slik at styrkeforholdet opprettholdes.

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), er fornøyd med den nye ledelsesstrukturen.

– Vi har fått til en overraskende god balanse mellom Troms og Finnmark Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark

– Vi har fått til en overraskende god balanse mellom Troms og Finnmark, sier hun.

Mange i Finnmark ville heller ha tvillingmodellen, mye fordi den er lettere og oppløse, og fordi den gir en gradvis innføring. De som er for en utsettelse, ville også ha denne modellen. Men Vassvik mener det var viktig å få til et vedtak nå.

– Det er en utmattende og stressende situasjon for de ansatte. Så kan man si det er selvforskyldt, men vi føler oss jo presset inn i dette, sier Vassvik.

Kari-Anne Opsal sier mener de har fått til et godt kompromiss, siden ingen er helt fornøyde.

Hun er fornøyd med budsjettvedtaket som ble gjort i siste møte i fellesnemnda, der gjeldsgraden for den nye fylkeskommunen ble tatt ned fra 150 prosent av samlet brutto driftsinntekter til 115 prosent.

– Det er vanlig å gjøre noen viktige investeringer i forkant av en sammenslåing, men vi var nødt til å kutte. Der gjorde vi en betydelig jobb i fellesskap, sier Opsal.

Vil jobbe for oppløsning

Troms og Finnmark Arbeiderparti, som fremdeles er to regionlag, har laget en felles liste til valget. De har også laget et program som sier at de skal jobbe mot Stortinget etter valget i 2021 for å få til en oppløsning av den nye fylkeskommunen.

Men en oppløsning må altså ha flertall i det nye fylkestinget. Dersom det ikke lykkes, skal man gjøre det beste ut av det.

– Det kan jo gå bra, og vi skal jo selvfølgelig legge godviljen til for å få det til, sier Vassvik, som trer ut av fylkespolitikken for å være ordførerkandidat for Gamvik Ap.

Nå skal det ansattes toppledere som skal være på plass i medium august. Det blir interne utlysninger.

– Vi må gi stor ros til prosjektlederne for at vi har kommet så langt, sier Opsal.

For prosjektledelsen har også var delt helt likt. Stabssjef Stein Ovesen fra Troms og fylkesrådmann Øystein Ruud fra Finnmark har delt broderlig på oppgaven.

Powered by Labrador CMS