Nyheter

Kommunalminister Monica Mæland (H) vil la Finnmark fylkesting diskutere avklaringen av regionreformen i Stortinget før hun innkaller til nytt møte i fellesnemnda. Arkivfoto: Terje Lien
Kommunalminister Monica Mæland (H) vil la Finnmark fylkesting diskutere avklaringen av regionreformen i Stortinget før hun innkaller til nytt møte i fellesnemnda. Arkivfoto: Terje Lien

Innkaller fellesnemnda i slutten av oktober

Kommunalminister Monica Mæland (H) vil innkalle fellesnemnda for Finnmark og Troms fylkeskommune til møte i siste halvdel av oktober.

Publisert Sist oppdatert

For en drøy måned siden satte kommunalminister Monica Mæland (H) sammenslåingsprosessen mellom Troms og Finnmark på vent inntil regionreformen ble avklart i Stortinget.

Flertallet i fylkestinget i Finnmark vedtok i juni at de ikke ville oppnevne medlemmer til fellesnemnda for sammenslåingen med Troms. Troms fylkesting vedtok i august å be Kommunaldepartementet overta den fastlåste sammenslåingsprosessen.

Denne uka ble regionreformen avklart i Stortinget. Flertallet av Kristelig Folkeparti og regjeringspartiene er enige om at den vedtatte fylkesstrukturen ligger fast og om hvilke oppgaver fylkene skal få. Avtalen vil bli kjernen i stortingsmeldingen regjeringen fremmer 19. oktober.

Dermed er det et flertall i Stortinget mot Senterpartiets varslede forslag om å reversere sammenslåingen mellom Finnmark og Troms. 

Møte i siste del av oktober

Til Kommunal Rapport forteller Mæland når hun vil innkalle til møte i fellesnemnda for Finnmark og Troms fylkeskommune.

– Det vil jeg gjøre i etterkant av at de to fylkene har hatt sine fylkesting, så i siste halvdel av oktober. Disse møtene blir fylkestingenes første anledning til å diskutere det faktum at en omkamp om sammenslåing ikke vil få flertall i Stortinget. Finnmark fylkesting må også ta stilling til å velge medlemmer til fellesnemnda.

Troms skal ha fylkestingsmøte 17. oktober, Finnmark 17. og 18. oktober.

– Hva om Finnmark fortsatt ikke vil oppnevne medlemmer til fellesnemnda eller delta i arbeidet med sammenslåingen?

– Da vil det bli et spørsmål om Troms vil møte, og om hvordan vi skal sørge for at det blir avholdt et valg neste år, sier Mæland.

Finnmark vurderer rettssak

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum fastholder at de vil fremme tre forslag så fort Stortinget åpner: Om å oppheve sammenslåingen mellom Troms og Finnmark, om å oppheve Viken-sammenslåingen og om å åpne for å oppheve andre fylkessammenslåinger.

Selv etter avtalen mellom KrF og regjeringspartiene, håper Sp på at utbrytere fra KrF og Frp skal vippe flertallet.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark holder fast i dette halmstrået.

– Vi avventer uansett Stortingets endelige behandling av saken før vi tar stilling til hva vi skal gjøre videre, sa hun til Kommunal Rapport i går.

Fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) sier til NRK at de også vil vurdere å ta saken til retten. Jussprofessor Eivind Smith mener at Stortingets sammenslåingsvedtak er lovstridig, noe Kommunaldepartementet har avvist.

Powered by Labrador CMS