Nyheter

24. september presenterte de avtalen om nye oppgaver til fylkene: André N. Skjelstad (V), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Norunn Tveiten Benestad (H), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og kommunalminister Monica Mæland. Nå foreslår tre av dem å endre inndelingsloven slik at det kan holdes valg i Finnmark neste høst. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
24. september presenterte de avtalen om nye oppgaver til fylkene: André N. Skjelstad (V), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Norunn Tveiten Benestad (H), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og kommunalminister Monica Mæland. Nå foreslår tre av dem å endre inndelingsloven slik at det kan holdes valg i Finnmark neste høst. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Lovendring skal sikre valg i Finnmark

Partiene som står bak kommune- og regionreformen foreslår lovendring som gjør at regjeringen kan oppnevne valgstyre der fellesnemnda ikke gjør det.

Publisert Sist oppdatert

Stortingsrepresentantene André N. Skjelstad (V), Norunn Tveiten Benestad (H), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og Torhild Bransdal (KrF) har fremmet forslag i Stortinget om å endre inndelingsloven.

I dagens lov er det bare fellesnemnda for en ny kommune eller et nytt fylke som kan oppnevne valgstyre. Endringsforslaget innebærer at regjeringen skal kunne oppnevne lovpålagte organer som valgstyre dersom fellesnemnda unnlater å gjøre det.  

De fire partiene utgjør et flertall i Stortinget, og forslaget vil dermed bli vedtatt og tyre i kraft umiddelbart.

Finnmark

Forslaget er særlig myntet på Finnmark fylkesting, som krever at Stortingets vedtak om sammenslåingen med Troms oppheves og har nektet å oppnevne medlemmer til fellesnemnda. Arbeidet er derfor ikke kommet i gang.

Forslagsstillerne mener «det er risiko for at denne situasjonen kan påvirke innbyggernes mulighet til å delta i valg».

Etter avtalen med KrF om nye oppgaver til fylkene, og KrFs vedtak om å søke regjeringsmakt til høyre, har kommunalminister Monica Mæland (H) på nytt innkalt til et første møte i fellesnemnda i nord. Det skal være 17. desember, etter at Finnmark fylkesting har møttes og behandlet saken enda en gang.

Dersom Finnmark fortsatt nekter å delta i fellesnemnda, vil lovendringen gi departementet myndighet til å oppnevne valgstyre – som får ansvaret for å gjennomføre valg til det nye Troms og Finnmark fylkesting neste høst. Partiene som ønsker å delta i dette valget må levere lister innen 1. april.

Narvik

Lovendringen vil også få betydning for nye Narvik. Stortinget har vedtatt at Narvik, Ballangen og halve Tysfjord skal slås sammen. De tre kommunene har imidlertid protestert mot hvordan departementet har delt Tysfjord, og mener nye Hamarøy får områder som inneholder store verdier i form av kraftverk.

Fellesnemnda har tatt ut søksmål mot staten og har lagt selve sammenslåingen på is.

Fellesnemnda for nye Narvik utsatte i sitt siste møte å velge valgstyre. Saken skal behandles på nytt i neste møte, 4. desember.

Hasteforslag

Det normale er at regjeringen legger fram lovforslag for Stortinget, men forslagsstillerne mener det ikke er tid:

«Valgstyrer for valget i 2019 må oppnevnes senest i mars 2019. Det er derfor ikke tid til å be regjeringen utrede forslaget før Stortinget tar stilling til lovendringen.»

Opposisjonen har kritisert denne hastebehandlingen, som også gjør at regjeringens lovpålagte plikt til å sende lovforslag på høring unngås.

Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsperson Eirik Sivertsen er kritisk til framgangsmåten og sier til ABC Nyheter at Stortinget bør avholde høring om forslaget.

Powered by Labrador CMS