Nyheter

Kommunalminister Monica Mæland (H) møtte fylkeskrådsleder i Troms Willy Ørnebakk (Ap) 20. august, men Finnmark nektet å møte for å diskutere den fastlåste situasjonen. Foto: Terje Lien
Kommunalminister Monica Mæland (H) møtte fylkeskrådsleder i Troms Willy Ørnebakk (Ap) 20. august, men Finnmark nektet å møte for å diskutere den fastlåste situasjonen. Foto: Terje Lien

Mæland innkaller til møte i fellesnemnda i nord

Igjen prøver kommunalministeren å få til et første møte i fellesnemnda for sammenslåingen av Troms og Finnmark.

Publisert Sist oppdatert

Flertallet i Finnmark fylkesting har så langt nektet å oppnevne medlemmer til fellesnemnda, og kjempet for å oppheve den ufrivillige sammenslåingen med Troms.

I september inngikk regjeringspartiene en avtale med Kristelig Folkeparti om nye fylkesoppgaver, som innebærer at fylkesstrukturen Stortinget vedtok i fjor ligger fast.

KrFs debatt om politisk veivalg satte igjen regionreformen i spill, men når flertallet på landsmøtet 2. november gikk inn for å forhandle med Solberg-regjeringen, ble også avtalen om reformen bekreftet.

Møte 17. desember

Møtet kommunalministeren innkaller til i dag skal finne sted først om en drøy måned – 17. desember. Det gir tid til avklaring både regionalt og sentralt, mener Mæland.

− Før møtet i fellesnemnda 17. desember har Stortinget behandlet representantforslag om å oppheve fylkessammenslåingene i regionreformen, og Finnmark fylkesting har hatt nytt møte. Jeg legger derfor til grunn at begge parter er klare til å starte arbeidet. Høsten 2019 skal det nye fylkestinget for Troms og Finnmark velges. Nå må partene legge til rette for at innbyggerne kan få velge sine representanter, sier Mæland i en pressemelding.

Hun understreker at fylkene nå bare har ett år på å gjennomføre sammenslåingen.

− Av hensyn til innbyggere, ansatte og næringsliv må arbeidet i fellesnemnda nå starte opp, sier Mæland.

Innkallingen

Troms fylkeskommune har valgt sine 19 representanter til fellesnemnda. Det gjenstår for Finnmark fylkesting å velge ni medlemmer. Finnmark fylkesting har tidligere vedtatt ikke å velge medlemmer til fellesnemnda, men Kommunaldepartementet har opphevet vedtaket.

I innkallingen opplyses det at statssekretær Aase Marthe Horrigmo vil være til stede fra departementet på møtet.

På sakslisten står blant annet valg av leder og nestleder i fellesnemnda og valg av valgstyre.

Finnmark Ap avventer

Etter landsmøtevedtaket i KrF om å søke samarbeid til høyre, sa fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark til Nationen:

– Nå er det tatt en avgjørelse. Selvfølgelig var det et lite håp og halmstrå man kunne klamre seg til hvis det ble en annen utvei.

Finnmark har vurdert å ta juridiske skritt, men i stortingshøringen om Senterpartiets reverseringsforslag sist uke gjorde Vassvik det klart at fylkeskommunen ikke ønsker rettssak mot staten.

I den samme høringen gjentok jussprofessor Eivind Smith at Stortinget brøt inndelingsloven da de vedtok tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms, fordi fylkestingene ikke hadde fått behandle forslaget Stortinget voterte over.

Sp i Finnmark står på at de fortsatt ikke vil oppnevne medlemmer til fellesnemnda. Representantskapet i Finnmark Ap vedtok i helgen en uttalelse med en rekke spørsmål til Kommunaldepartementet, men tok ikke stilling til å gå inn i fellesnemnda. Det fikk fylkesstyret fullmakt til å gjøre fram mot møtet i fylkestinget 12. og 13. desember.

Powered by Labrador CMS