Nyheter

Kommunalminister Monica Mæland (H) spekulerte i hva KrFs landsmøte vil bety for regionreformen på KS' landsstyremøte i dag. Foto: Terje Lien
Kommunalminister Monica Mæland (H) spekulerte i hva KrFs landsmøte vil bety for regionreformen på KS' landsstyremøte i dag. Foto: Terje Lien

Mæland spår regionreformens fall med ny regjering

Det blir full omkamp om regionreformen hvis KrF velger å gå i regjering med Ap og Sp, mener kommunalministeren. Ap-ordførere ønsker ikke omkamp.

Publisert Sist oppdatert

Kommunalminister Monica Mæland (H) «tenkte høyt» om det alle politisk interesserte er opptatt av for tiden: Kristelig Folkepartis ekstraordinære landsmøte i morgen, hvor partiet skal ta stilling til om de skal søke regjeringsmakt til høyre eller venstre.

– KrFs landsmøte i morgen vil avgjøre om det blir en regionreform eller ikke, sa Mæland.

Hun kan ikke se hvordan KrF skal klare å overbevise Senterpartiet og Arbeiderpartiet om at reformen bør videreføres, så mye tid og krefter de har brukt i Stortinget på å reversere den. 

– Hvis det blir en ny regjering, vil det bare være KrF som er for regionreformen. Motstanden vil bli for sterk, sa Mæland.

Spår full omkamp

Kommunalministeren tror heller ikke en ny regjering vil klare bare å reversere Troms og Finnmark og Viken. For det første mener hun at Finnmark vil bli et så lite fylke i folketall at det ikke vil klare å ta imot nye oppgaver. Dermed kan heller ikke andre fylker få nye oppgaver, hvis generalistkommuneprinsippet skal følges. For det andre tror hun disse to reverseringene vil føre til at flere andre fylker vil kreve det samme.

– Hvis det blir en ny regjering, tror jeg det blir full omkamp om hele regionreformen. Det blir en ny debatt om både struktur og oppgaver, sa hun.

Hvis dagens regjering derimot blir sittende, så har den en avtale med KrF.

– Da vet dere at det blir nye regioner med flere oppgaver fra 2020, sa hun til KS’ landsstyre.

Vil ikke ha omkamp

I debatten i landsstyret var Kristina Hansen (Ap) fra Finnmark den eneste som tok til orde for at en ny regjering må ta omkamp om regionreformen.

– Arbeiderpartiet har landsmøtevedtak om frivillighet, og Finnmark og Troms slås sammen med tvang. Finnmark Ap mener reversering av tvangssammenslåinger må være viktig hvis det blir en ny regjering, sier hun til Kommunal Rapport. 

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har gått hardt ut og krevd reversering i eventuelle regjeringsforhandlinger, mens Ap-ledelsen ikke har villet kommentere slike forhandlingene før KrF har landet.

Fylkesordfører Svein Tore Løkslid (Ap) vil ikke reversere sammenslåingen av Telemark og Vestfold. Foto: Terje Lien
Fylkesordfører Svein Tore Løkslid (Ap) vil ikke reversere sammenslåingen av Telemark og Vestfold. Foto: Terje Lien

– For seint å snu

Til Kommunal Rapport sier Aps fylkesordførere i Østfold og Telemark, Ole Haabeth (Ap) og Svein Tore Løkslid (Ap), at de ikke ønsker omkamp. Både Viken og Vestfold og Telemark blir slått sammen mot vedtak i fylkestingene. 

– Ideelt sett kunne jeg ønske å se på Viken på nytt, men ansvarsfølelsen som fylkesordfører og medlem i fellesnemnda gjør at jeg ikke ønsker mer usikkerhet. Vi har nå et knapt år på oss til å rigge en ny, stor organisasjon. Hvis det blir ny usikkerhet, så er jeg redd for at kvaliteten på det vi gjør svekkes. Jeg er også opptatt av å skape en forutsigbarhet for våre ansatte, sier Haabeth.

– Vi har kommet så langt i prosessen at det er for seint å snu nå. Sammenslåingen mellom Telemark og Vestfold går bra, og det ville være synd å stoppe alt. Det viktigste nå er å få på plass flere oppgaver til fylkene så raskt som mulig, sier Løkslid.

Powered by Labrador CMS