Nyheter

KS-leder Gunn Marit Helgsen vil ha tydligere signaler på oppgavene regional kompetansepolitikk og næringsrettet forsking. Arkivfoto.
KS-leder Gunn Marit Helgsen vil ha tydligere signaler på oppgavene regional kompetansepolitikk og næringsrettet forsking. Arkivfoto.

– Nå fortsetter arbeidet med å bygge nye regioner

– Det er bra at man fikk avklaringer nå, slik at all usikkerhet kan fjernes. Nå må arbeidet fortsette med å bygge nye regioner, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Publisert Sist oppdatert

Stortinget er blitt enige om regionreformen - både oppgaver og at strukturen blir som vedtatt.

– Avtalen bringer oss et skritt nærmere en klarhet om hvilke nye oppgaver som folkevalgte fylkeskommunale organer vil overta fra statlige instanser. Det er positivt at flertallet i avtalen avviser en omkamp om overføring av ansvaret for sams veiadministrasjon til fylkeskommunene. Også på områder som folkehelse og klima og miljø blir flere oppgaver flyttet til folkevalgt styring i fylkeskommunene, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.  

– Men på viktige områder som regional kompetansepolitikk og næringsrettet forsking må det komme langt mer tydelig overføringer av virkemidler dersom fylkeskommunene reelt skal styrkes som regional utviklingsaktør, slik både Stortinget tidligere og avtalepartnerne nå understreker at de ønsker, sier Helgesen.

Les også:Viken-prosessen fortsetter

Her er oppgavene

Noen av oppgavene som er avklart, er:

  • Finnmark og Troms skal få et større ansvar og en mer sentral rolle i utforming og gjennomføring norsk nordområdepolitikk.
  • Administrasjonen av fylkesveinettet overføres fra Statens vegvesen til fylkene noe som allerede er vedtatt av Stortinget.
  • Deler av Innovasjon Norges virkemiddelapparat blir tilført fylkene og fylkene skal få et større ansvar for integreringen.
  • IMDI, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, beholdes som nasjonalt kompetansesenter på integrering, men flere av oppgavene overføres til fylkene.
  • Kulturinstitusjoner avklares i kulturmeldingen.

Les hele avtalen her (ekstern lenke).​​​​​​​

Powered by Labrador CMS