Nyheter

Ordfører Lillian Skjærvik (Ap) i Elverum synes saken om splitting av Innlandet fylkeskommune er veldig vanskelig.
Ordfører Lillian Skjærvik (Ap) i Elverum synes saken om splitting av Innlandet fylkeskommune er veldig vanskelig.

Oppløsning av Innlandet: – Det er helt forferdelig, og har utrolig store konsekvenser

Elverums ordfører Lillian Skjærvik (Ap) setter ord på et dilemma mange Ap-representanter står i. Hun ønsker ikke oppløsning av Innlandet, men mener partiet må følge folket.

Publisert Sist oppdatert

– I vårt kommunestyre vedtok vi en uttalelse om at vi ville beholde Innlandet fylkeskommune. Men så ser jeg av tallene på folkeavstemningen at hele 57 prosent av folket i Elverum vil oppløse. Da kan jeg ikke annet enn å tale på vegne av folket, sier Skjærvik.

Hun har vært i flere diskusjoner med partikamerater den siste tiden. Alle synes diskusjonen er vanskelig, på grunn av lav oppslutning i folkeavstemningen og jevnt resultat.

– Nå har vi laget Innlandet fylkeskommune, som bare har fått virke i en pandemi, også må vi bruke tid, penger og ansattes ressurser på å løse opp og danne to nye fylkeskommuner. Det er helt forferdelig. Men sånn må det bli på grunn av resultatet i folkeavstemningen, sier Skjærvik.

Enklere i Valdres

I Vang i Valdres har ordfører Vidar Eltun (Ap) en lettere jobb med å gjøre seg opp en mening.

– Det er kanskje lett å være etterpåklok, men fylkestinget har kanskje ikke gjort det lettere for seg selv når de ba Innlandet om tre tilbakemeldinger: rådgivende folkeavstemning, høring og medarbeiderundersøkelse. Noen mener at en kun skal se på folkeavstemningen, og det alene skal telle. Men det var ikke det fylkeskommunen ba om, sier Eltun.

Han mener det er «litt enklere» for egen kommune.

– Det var over 54 prosent som deltok i avstemmingen, og over 70 prosent som vil splitte Innlandet. Det er et klart svar. Det klare svaret fikk ikke fylkestinget, derfor forstår jeg at dette er vanskelig for dem å ta stilling til, sier han.

Bindende

Ringebu-ordfører Arne Fossmo (Ap) mener fylkestinget bør lytte til folkeavstemningen.

– Husk at i gamle Oppland, hvor det er 24 kommuner, så er det kun to som vil videreføre Innlandet fylkeskommune: Lillehammer og Gjøvik. Det vil si kun 50 prosent i Lillehammer. I de andre kommunene varierer det fra 53,6 til 81,3 prosent som vil dele. Hele sju kommuner har over 70 prosent som går for deling, påpeker Fossmo.

Når representantskapet i Innlandet Arbeiderparti bestemmer seg tirsdag kveld, vil det være bindende for fylkestingsgruppa i fylkestinget onsdag. 

Et flertall i fylkestingsgruppa ønsker å bevare Innlandet, og det er deres innstilling til representantskapet. Men mange delegater føler en skikkelig skvis mellom resultatet i folkeavstemningen og det de selv måtte mene om saken.

Powered by Labrador CMS