Nyheter

Viken ble forhandlet fram av to fylkesordførere fra Ap og en fra Høyre. Dette er det første konstituerende fylkestinget i 2019. Ole Haabet (Ap) i Østfold, Anette M. Solli (H) fra Akershus og Roger Ryberg (Ap) fra Buskerud. Rydberg er fylkesordfører i Viken i dag.
Viken ble forhandlet fram av to fylkesordførere fra Ap og en fra Høyre. Dette er det første konstituerende fylkestinget i 2019. Ole Haabet (Ap) i Østfold, Anette M. Solli (H) fra Akershus og Roger Ryberg (Ap) fra Buskerud. Rydberg er fylkesordfører i Viken i dag.

Østfold vil oppløse Viken

Styremøtet i Østfold Ap er ikke før den 17. januar, men styreleder Siri Martinsen har allerede slått det fast i flere intervjuer og avisinnlegg: Fylkespartiet vil oppløse Viken.

Publisert Sist oppdatert

Siri Martinsen er også ordfører Fredrikstad. I et avisinnlegg som ble distribuert til pressen nylig skrev hun:

«Viken er en konstruksjon uten folkelig og demokratisk legitimitet. Veien fra Halden til Hallingdal er ikke bare lang i antall kilometer, det er milevis med tap av viktige verdier i vårt samfunn. Vi mister nærhet til beslutninger, kunnskap om lokale forhold og det vil demobilisere engasjement for demokratiet.»

I innlegget viser Martinsen til den politiske plattformen for partiene som styrer Viken. Der går Ap, Sp, SV og MDG inn for oppløsning.

«Østfold Arbeiderparti tar signalene fra innbyggerne og ansatte på alvor, vi står ved det vi har lovet velgerne i valgkampen 2019 og i valgkampen i 2021. Vi vil oppløse Viken», heter det i innlegget.

Nestleder i Østfold Arbeiderparti, Svein Olav Agnalt, er også tydelig i sin tale:

– Det er tilnærmet 100 prosent sikkert at både styre og representantskapet i Østfold Arbeiderparti vil gå inn for å oppløse Viken. Jeg har ikke hørt om noen i fylkespartiet som er av en annen oppfatning, sier Agnalt.

Han er også er leder av Lokalsamfunnsforeningen, en forening som kjemper mot tvangssammenslåing av kommuner og mot sentralisering.

I Østfold Aps styre sitter også ordførerne i Moss og Sarpsborg – begge har ytret at de ønsker en oppløsning av Viken.

Høyre-politikere i Moss og Indre Østfold kommune har sagt at de ønsker at Viken skal fortsette eller at deres kommuner skal gå til Akershus ved en eventuell oppløsning. I Arbeiderpartiet er det ingen som offentlig ytrer slike tanker.

– Dersom det var et alternativ å slå seg sammen med Follo, ville nok flere vært interessert i det, men det jo ikke noe alternativ nå, sier Agnalt.

Styret og representantskapet i Akershus Ap har altså gått inn for å beholde Viken. Styret i Buskerud Ap vil oppløse Viken. Buskerud skal ha representantskapsmøte den 18. januar.

Østfold skal ha styremøte den 17. januar og representantskapsmøte den 24. januar.

Den 5. februar er det representantskapsmøte i Viken Arbeiderparti. Der blir det bestemt hva fylkestingsgruppa skal stemme i fylkestinget når oppløsning kommer opp der den 24. februar.

Powered by Labrador CMS