Nyheter

Fylkesveisjef Ole Jan Tønnesen i Møre og Romsdal tror det vil bli underdekning på en del utstyr fra nyttår. Foto: Hanne Wien
Fylkesveisjef Ole Jan Tønnesen i Møre og Romsdal tror det vil bli underdekning på en del utstyr fra nyttår. Foto: Hanne Wien

Spår kniving om materiell når fylkene overtar veier

Fylkesveisjef Ole Jan Tønnesen er redd fylkene ender med svarteper når Veivesenet får bestemme hva de trenger.

Publisert Sist oppdatert

Når fylkene overtar administrasjonen av fylkesveiene fra nyttår, skal også utstyret følge med – gratis. Det går fram av tilleggsproposisjonen regjeringen la fram 8. november.

I den heter det at «Overføringen av utstyr vil ta utgangspunkt i det Statens vegvesen ikke trenger til arbeid med riksvei».

Det kan bli problematisk, tror fylkesveisjef Ole Jan Tønnesen i Møre og Romsdal.

– Intensjonen er at staten skal ha utstyr til å gjøre jobben sin etter 1. januar, og fylkene skal ha utstyr til å gjøre jobben sin etter 1. januar. Hvis det blir for lite utstyr, må vi dele broderlig. Det burde vært et prinsipp. I proposisjonen ligger det at den ene parten kan definere sitt behov. Det blir feil, sier Tønnesen.

Etterlyser felles kjøreregler

Fylkesveisjefen i Møre og Romsdal var en av flere som tok opp problemet under nettverkssamlingen for sams veiadministrasjon som ble avholdt hos KS onsdag.

Tønnesen tror det vil bli underdekning på en del utstyr fra nyttår. Han synes problemstillingen burde vært fulgt opp fra sentralt hold.

– Jeg synes det er et betimelig spørsmål for KS å ta opp med departementet, eller at Vegdirektoratet tar opp saken. Avtaler skal lages på lokalt nivå. Det kan komme veldig ulikt ut alt etter hvem man møter. Det er viktig å ha felles kjøreregler. Hvis ikke kan vi bli sittende igjen og ikke klare å løse de oppgavene vi er satt til å gjøre. Vi har ikke tid til å anskaffe utstyret nå, sa Tønnesen under samlingen.

 Kjerstin Bretteville-Jensen, fagdirektør i Statens vegvesen, sa at mye vil gi seg selv.

– Har du et investeringsprosjekt til fylkesvei, så vil materiellet som tilhører det prosjektet, gå til fylket. Det samme gjelder riksvei. Det vi ikke har avklart, er for eksempel målebiler. Det behovet staten har, er kanskje fem. Da er det for få målebiler til at alle fylkene kunne fått én. Da vil vi tilby fylkene å gjøre denne måleregistreringen fram til vi har fått avklart hva fylket trenger og staten trenger. Hvis behovene til fylke og stat ikke går i hop, så må det finnes en løsning for det, sa Bretteville-Jensen.

Sprik i beskjeder

Selv om veivesen kan gi assosiasjoner til brøyting og asfaltering, så er det ikke slike maskiner som ligger i potten, men utstyr som brukes til å følge opp entreprenørene – som landmålerutstyr, utstyr til friksjonsmåling, telefoner og PC-er.

Under nettverkssamlingen var det tydelig at fylkeskommunene hadde fått ulike beskjeder angående hvilket utstyr veivesenansatte kunne ta med til fylkeskommunene. Det gjaldt særlig telefoner og PC-er.

I møtet ble det presisert at hvis det er behov for at ansatte i veivesenet tar med seg telefoner, nettbrett og PC-er, så kommer de med det.

– Det ville vært meningsløst om vi i Statens vegvesen skulle sitte igjen med 1.850 ubrukte PC-er forutsatt at fylkene har nytte av dem, sa Bretteville-Jensen.

– Vi har spurt hva de kan ta med, og fått beskjed om at de ikke kan ta med ordinære PC-er. Hele saken burde vært diskutert mye tidligere. Mange fylkeskommuner bruker nå mye penger for å kjøpe PC-er, sa Faysal Ahmed Dhali-Lund fra Buskerud/Viken.

Trenger avtaler

I tilleggsproposisjonen står det at Statens vegvesen tar sikte på å inngå en felles overbygningsavtale mellom Statens vegvesen og den enkelte fylkeskommune. Den skal ligge som ei ramme for samarbeidet mellom veivesenet og fylkeskommunene når det gjelder kjøp av tjenester innen for eksempel grunnboring, laboratorietjenester og tilstandskartlegging.

Under nettverkssamlingen onsdag sa veidirektør Eva Solvi i Trøndelag fylkeskommune at utstyr ikke er nevnt i overbygningsavtalen. Hun sa at det sannsynligvis må lages avtaler om overføring av utstyr, til tross for at utstyret skal overleveres uten vederlag.

Powered by Labrador CMS