Nyheter

Finnmark fylkesting vurderer rettsak mot staten på grunn av sammenslåingsvedtaket i Stortinget.
Finnmark fylkesting vurderer rettsak mot staten på grunn av sammenslåingsvedtaket i Stortinget.

Staten svarer Finnmark: Ikke grunnlag for rettssak

Regjeringsadvokaten svarer Finnmark fylkeskommune at det ikke er grunnlag for å hevde at saksbehandlingen før sammenslåingsvedtaket var lovstridig mangelfullt.

Publisert Sist oppdatert

Finnmark har altså varslet at de vurderer å gå til søksmål mot staten på grunn av Stortingets vedtak av 8. juni 2017 der Troms og Finnmark ble vedtatt sammenslått. Det var for øvrig samme dag som alle andre sammenslåinger av kommuner og fylkeskommuner ble vedtatt.

Vedtaket ble som kjent gjentatt høsten 2017 og høsten 2018. Da ble alle Finnmarks innvendinger også tatt med i behandlingen.

Her er regjeringsadvokatens brev:

Regjeringsadvokaten bemerker at det er svært sjeldent at et vedtak gjort i plenum i Stortinget blir gjenstand for en rettssak, men det er riktig at det er Kommunaldepartementet som er riktig adressat for et slikt eventuelt søksmål.

På oppdrag fra Finnmark fylkeskommune har advokatfirmaet Kluge utredet det rettslige grunnlaget for å gå til sak mot staten om sammenslåingen med Troms.

Kluge konkluderer nå med at:

« … det kan anføres gode rettslige argumenter for at Stortingets vedtak av 8. juni 2017 om sammenslåing av Troms og Finnmark er ugyldig».

Også professor Eivind Smith har hevdet det tidligere. Finnmark fylkesting vedtok i desember 2018 å sende et varsel til staten om at de vurderer å gå til rettsak.

«På denne bakgrunn (de tre vedtakene i Stortinget, red.anm:) er det statens syn at beslutningen om sammenslåing er demokratisk og rettslig fast forankret. Det er departementets håp at alle berørte parter nå vil delta konstruktivt i de videre politiske, administrative og faglige prosessene for å komme fram til et best mulig resultat, uten å måtte bruke tid og ressurser på et slikt juridisk sidespor som et søksmål for domstolene vil være.»

Regjeringsadvokaten bemerker avslutningsvis at en eventuell rettssak vil kunne bli veldig kostbar for begge parter, og at den vil kunne strekke seg over flere år. Mens rettssaken pågår, vil de politiske og administrative prosessene gå som planlagt, en rettssak har ikke oppsettende virkning. Søksmålet vil heller ikke endre på tidspunktet for sammenslåingen som er 1. januar 2020.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) sier hun vil lese svaret grundig før hun gir et fyldigere svar, men hennes umiddelbare kommentar er:

– Det skjønner jeg godt at regjeringsadvokaten skriver, det er i hans interesse. Jobben hans er å forsvare vedtaket og regjeringen. Nå skal jeg bruke litt tid på å sette meg inn i svaret og drøfte det med mine rådgivere før saken kommer til politisk behandling i fylkestinget i mars.

Powered by Labrador CMS