Nyheter

Fylkesordfører i Vestfold og Telemark Terje Riis- Johansen (Sp) setter opp en sak om folkeavstemning i desembermøtet.
Fylkesordfører i Vestfold og Telemark Terje Riis- Johansen (Sp) setter opp en sak om folkeavstemning i desembermøtet.

Vestfold og Telemark skal behandle oppdeling

I desembertinget skal politikerne i Vestfold og Telemark behandle en sak om folkeavstemning om oppdeling av kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Det var på fylkestingsmøte den 9. november at spørsmålet om folkeavstemning ble reist i en interpellasjon fra Frps Bjørn-Kristian Svendsrud.

Svendsrud var opptatt av at fylkeskommunene ble slått sammen uten en folkeavstemning, og mente at en folkeavstemning var på sin plass for å spørre folk om en oppdeling.

– Det skjer ufattelig mye spennende i vår region, men skolenedleggelse og sentralisering og samlokalisering av fylkeskommunale oppgaver har negative effekter for innbyggerne, sa Svendsrud.

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen (Sp) mente fylkestinget bør få anledning til å stemme over en eventuell folkeavstemning. Men at det bør følge med et faktagrunnlag.

– Jeg mener det riktige er å sette saken om en eventuell folkeavstemning opp på kommende møte. Fylkesdirektøren bes derfor å gå gjennom de økonomiske og administrative konsekvensene knyttet til det å ha en folkeavstemning – og hvordan en eventuell folkeavstemning konkret vil kunne gjennomføres, sa Riis-Johansen.

Han sa samtidig at fylkesdirektøren bør starte arbeidet med et saksgrunnlag om de økonomiske og administrative konsekvensene av sammenslåingen og ved en eventuell oppsplitting. Det skal benyttes ved en eventuell folkeavstemning og av fylkestinget, la han til.

  • Fylkesordføreren mener følgende bør avklares til saken i desembermøte:
  • Hvordan kan en folkeavstemning eventuelt gjennomføres?
  • Hva vil det eventuelt koste?
  • Hvor raskt vil det kunne gjennomføres?
  • Hva slags faktagrunnlag bør være på plass før en eventuell folkeavstemning?
Powered by Labrador CMS