Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) mener ansvaret for å skaffe læreplasser må bli enda tydeligere. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix
Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) mener ansvaret for å skaffe læreplasser må bli enda tydeligere. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Isaksen: Ordningen med læreplasser svikter

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener det må avklares tydeligere hvem som har ansvar for å skaffe nye læreplasser.

Kunnskapsministeren viste til at nesten 9.000 unge står uten læreplass dette skoleåret. Samtidig har 14 av 19 fylker ikke gitt tilbakemelding til departementet om hvor det svikter. Han mener det illustrerer behovet for mer informasjon.

– Vi vet ikke hvem de er, hvilke fylker som har de største problemene. Det er en strukturell svakhet i systemet at ansvaret for å skaffe nye plasser ikke er tydeliggjort i loven, sa Røe Isaksen i Stortingets spørretime onsdag.

4,5 måneder etter at skoleåret startet hadde Oslo best statistikk blant fylkene, men selv der manglet mer enn hver femte elev læreplass. Østfold har dårligst tall. Der har bare drøyt halvparten fått læreplass.

Isaksen sa i spørretimen at bedre samordning vil stå sentralt i arbeidet med å fornye yrkesfagprogrammet. 

Les også:

Regjeringen fikk kritikk fra opposisjonen for å gjøre for lite for å takle ungdomsledighet, og for at det er lite som skjer for å sørge for et tilbud til unge som står utenfor utdanning eller uten lærlingplass.

KrFs Anders Tyvand stilte spørsmål om det fortsatt skal være slik at det offentlige er villig til å betale mer for opplæring ute i bedrift enn opplæring i skolen. Innspillet fikk gehør hos kunnskapsministeren.

–Jeg mener det er rimelig at kostnaden ved å ha noen i lære skal være den samme som å ha mulighet for å ta fagbrev i skolen, så jeg deler den ambisjonen, sa han.