Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Få mannlige lærerstudenter vil undervise de yngste

Bare hver sjette student på lærerutdanningen for 1.–7. trinn er mann. Blant dem som vil undervise på 5.–10. trinn, er mannsandelen over dobbelt så høy.

Siden allmennlærerutdanningen ble delt i 2010, har det vært en tydelig forskjell i kjønnssammensetningen på de to studiene. Utdanningen for dem som skal undervise de yngste barna er en av de ti mest kvinnedominerte i landet, og bare 16,7 prosent av studentene er menn. Blant dem som vil ha litt eldre elever når de kommer ut i arbeidslivet, er andelen mannlige studenter 37 prosent, skriver  Aftenposten.

Høgskolen i Oslo og Akershus jobber for å øke mannsandelen på utdanningen for 1.–7. trinn, og sist høst var det 27 prosent menn blant dem som begynte på studiet. Men det er ikke bare i rekrutteringen at kvinnene «vinner».

– Vi ser også at det er flere menn som faller fra etter at de har begynt, sammenlignet med kvinner, sier fungerende leder Vibeke Bjarnø ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning. Hun sier at det spesielt er etter den første praksisperioden at de mannlige studentene faller fra.

– Vi er usikre på årsakene, men er bekymret for om det kan skyldes omgivelsene. Jeg tror det kan være en del forventninger der ute og at det kan være tøffere å velge utradisjonelt enn vi tror og liker å innrømme.

(©NTB)