Høyre og regjeringen gikk imot forslaget om lærernorm. Men nå skal kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg sørge for at den kommer på plass neste høst. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Høyre og regjeringen gikk imot forslaget om lærernorm. Men nå skal kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg sørge for at den kommer på plass neste høst. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixCornelius Poppe / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Røe Isaksen: Lærernormen blir krevende å innfri

En lærernorm som han absolutt ikke ville ha, lå på skrivebordet til Torbjørn Røe Isaksen (H) da han mandag var tilbake på jobb etter ti ukers pappaperm.

– Jeg har ikke endret standpunkt, men forsoner meg ganske raskt med slike ting, sier Røe Isaksen til NTB.

Han forsikrer at han kommer til å følge opp avtalepunktet i budsjettforliket, men legger ikke skjul på at han tror det blir krevende å innfri.

– Vi skal selvsagt følge opp dette i tråd med avtalen på Stortinget. Problemet er ikke at vi har gitt en innrømmelse til KrF, men hvordan vi skal få til dette i praksis – uten at det skaper nye problemer eller ender som en ren papirbestemmelse, sier kunnskapsministeren.

Flere problemer

Hvordan lærernormen slår ut med tanke på lærermangelen flere steder i landet og hvordan kommunene skal klare å rekruttere nok kvalifiserte lærere til å innfri normen, er to klare utfordringer.

– I tillegg er det en fare for at det settes inn flere lærere der klassene er størst og ikke der behovet er størst, sier Røe Isaksen.

Utdanningsbyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i Oslo har uttrykt en slik bekymring. Hun frykter at den nye lærernormen kan gi færre lærere på utsatte skoler.

– Alt handler nå om hvordan dette finansieres. Jeg forventer at regjeringen blar opp det dette faktisk koster, sa Dahl i et intervju med Aftenposten.

200 millioner

I Oslo alene anslås det at flere enn 100 skoler vil trenge nye lærere for å innfri normen. Foreløpige anslag er på 679 lærerårsverk i hovedstaden.

Budsjettforliket setter av 200 millioner kroner neste år og slår fast at ingen kommuner skal tape på innføringen av lærernormen. Men normen skal evalueres underveis, og det skal foretas en kvalitetssikring av kostnadene.

– Det er flere forhold som må utredes nærmere, men jeg kommer selvsagt til å følge opp denne avtalen, sier Røe Isaksen.

Skolelederforbundet og KS er blant dem som har kritisert lærernormen, mens Utdanningsforbundet helhjertet slutter opp om den.

(©NTB)