Avviser forslag om hijab-forbud i barneskolen

Skole. Verken Høyre eller Ap vil ha noe av et forbud mot å gå med hijab i barneskolen, slik innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) nå vil ha.
Elever i barneskolen skal ikke få lov til å kle seg som Sana (skuespiller Iman Meskini) fra TV-serien Skam, om Sylvi Listhaug får viljen sin. Hun vil forby hodeplagget hijab, og mener ifølge VG at det seksualiserer småjenter. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Innvandringsministeren lanserer forslaget overfor VG, like i forkant av at hun onsdag skal delta i en debatt på Evangeliesenteret i Østerbo i Østfold med blant andre KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Når jeg ser små barn som bærer hijab, blir jeg lei meg. Ingen små barn er i stand til å ta et slikt valg på egen hånd. Denne seksualiseringen av små jenter, ved at de skal måtte dekke seg til med hijab for at voksne menn ikke skal bli tiltrukket, er en ukultur og har ingenting i Norge å gjøre, sier Listhaug.

I fjor høst gikk Listhaug først imot et forbud mot nikab i utdanningsinstitusjoner, før hun snudde og likevel gikk inn for det.

Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at Høyre ikke vil ha noe av det nye forslaget til Listhaug.

– Høyre og Frp i regjering har allerede bestemt at vi skal lage materiell som hjelper skolene med å snakke med foreldre om bla hijab. I Høyres program står det at vi vil ha forbud mot ansiktsdekkende plagg som nikab, men det står ikke noe om et forbud mot hijab. Det er vi altså ikke for.

Tidligere har enkelte fylkeslag i Høyre, som Nord-Trøndelag, gått inn for å forby at barn skal gå med hijab.

Heller ikke Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske er begeistret for forslaget.

– Vi er imot hijab for barn, men det er en stor inngripen å gjøre det forbudt. Det er vel også grunnen til at Frp på fire år i regjering ikke har foreslått et slikt forbud, sier han i en kommentar til NTB.

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.