Ny studie: – Barn i fattige familier mistrives oftere på skolen

Skole. Barn i familier med dårlig råd har færre venner og trives dårligere på skolen, viser en fersk studie. 
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ti prosent av barn med lav sosial status sier de mistrives på skolen. Det kommer fram i en ny studie, melder  NRK.

Forsker Tormod Bøe, har undersøkt barnefattigdom i Askøy, Fjell, Sund og Øygarden kommuner. I studien er det analysert svar fra over 1.100 5. til 10.-klassinger og 1.300 foreldre.

-Enkelte svarer at de ikke har råd til middag hver dag, eller at de ikke går i bursdagsbesøk fordi de ikke har råd til gaver, sier Bøe, som jobber ved regionalt kunnskapssenter for barn og unge ved Uni Research Helse.

I undersøkelsen kommer det også fram at hvert sjette barn i fattige familier ikke har en bestevenn.

– Vi ser at det er en sosial forskjell på om man inviterer venner med seg hjem, eller om man foretrekker å gå på besøk til andre. Det kan man tolke som at noen barn ikke ønsker å ha folk hjem til seg, fordi de føler at huset ikke er fint nok eller fjernsynet ikke er stort nok, sier Bøe.

– I et land som Norge der mange har god økonomi, er det ekstra vanskelig å ha dårlig råd. Det kan fort være skambelagt, sier han.

I studien er fattigdomsgrensen definert som at familien har under 60 prosent av det som er den vanligste familieinntekten i Norge.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.