Flere vil ta yrkesfag tross mangel på læreplasser

Skole. Én av tre risikerer ikke å få læreplass, likevel øker antallet elever som vil ta yrkesfag.
Selv om flere vil ta yrkesfag, er det 800 færre søkere på teknikk og industriell produksjon i år. Ill.foto: Colourbox.com

Det går fram av tall som Utdanningsdirektoratet la fram i dag, tirsdag.

Kommunal Rapports ukeavis har ved en rekke anledninger omtalt at svært mange elever på yrkesfag ikke får læreplass. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det i tillegg er en økning i den generelle andelen søkere til yrkesfag, som nå er oppe i 49 prosent. Dette er høyere enn fjorårets 48 prosent, men likevel lavere enn de fire årene før det, skriver NTB.

Riksrevisor Per-Kristian Foss var i fjor meget skarp i kritikken av fylkeskommunene, som ikke skaffer nok læreplasser.

– Det er brutalt å utdanne ungdommer til arbeidsledighet, sa Foss til Kommunal Rapport da.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er fornøyd med at flere har søkt seg til yrkesfag i år.

– Det er svært positivt at flere ungdommer ser de store mulighetene yrkesfagene gir. Nå må både det offentlige og det private næringsliv sørge for at enda flere får en læreplass, sier han i en pressemelding.

Det er totalt 21.000 som søker læreplass og av disse har 66 prosent fått en læreplass eller tilbud om skoleplass, melder direktoratet.

75.800 har søkt om studieplass på videregående skole i år, og ni av ti har fått innvilget plass. Størst økning i antall søkere har helse- og oppvekstfag.

400 flere har søkt om studieplass ved helse- og oppvekstfag sammenlignet med i fjor, opplyser Stine Grimsrud, pressekontakt i Utdanningsdirektoratet.

Til sammen 82 prosent har blitt tilbudt studieplass ved førstevalget sitt, men tallene her varierer mellom utdanningsprogrammene. Flest har fått innvilget førsteønsket sitt på studiespesialiserende, med 90,6 prosent, mens kun 68,6 prosent av dem som ønsket seg til elektrofag har fått innvilget ønsket sitt.

Av alle som har søkt skoleplass står 10.500 på venteliste, av dem 5.000 ungdommer med rett til plass.

Årets søkertall er som tidligere år preget av tradisjonelle kjønnsmønster. Det er spesielt sterk overvekt av jenter som søker og får plass på design og håndverk og helse- og oppvekstfag. Gutter dominerer i enda større grad på bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk og industriell produksjon.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!